A kormány június 1-jével rendelte el a multik számára a kötelező akciózást. Ennek értelmében 20 termékkategóriában kell 1-1 szabadon választott terméket a megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal olcsóbban értékesíteni.

A napokban az áruházláncok dinnyére is hirdettek kedvezményt, amin a termelők és az agrárkamara felháborodott. Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének (MDE) elnöke a 24.hu-nak kifogásolta az eljársát.  

Az a baj a júliusi akciózással, hogy ha már a dinnyeszezon kezdetén letörik az árakat a láncok, akkor az augusztusi dinnyedömpingre nagyon lemehetnek az átvételi árak 

- nyiltkozta az MDE vezetője.

Ehhez csatlakozott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), illetve a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsa, akik közösen sérelmezik Penny dinnyeakcióját, ugyanis a közkedvelt gyümölcs ára 

299 forint helyett, ugyanis 229 forint volt. 

A három szervezet szerint elfogadhatatlan a diszkontlánc lépése, ugyanis szerintük indokolatlan a 229 forintos fogyasztói ár. A szervezetek számítása szerint a hazai görögdinnye beszállítói ára 220 forint körüli szinten van, miközben a Penny 229 forintos fogyasztói ára mindössze 140–150 forintos beszállítói árat feltételez. Ez pedig azért probléma, mert ez az összeg még a termelési költségeket sem fedezi.

Fotó: Getty Images