Mint írták, múlt hétvégén 19 strandoló a vízirendőrök segítsége nélkül nem tudott volna biztonságosan partra jutni. Műszaki hibás vitorlások utasait, a viharos szélben vízibiciklikkel, és SUP-okkal elsodródó fürdőzőket segítettek ki szorult helyzetükből a rendőrök – közölték.

A meteorológiai előrejelzések szerint az előttünk álló hétvége igazi strandidőnek ígérkezik, ezért várhatóan rengetegen keresik fel a Balatont.  

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság azt tanácsolja, hogy aki nem tud úszni, az ne menjen természetes vizekbe, a gyengébb úszók csak a sekély vízben, a parthoz közel fürdőzzenek, vízibiciklizzenek, vagy használjanak egyéb vízi eszközöket és azokról ne ugráljanak a vízbe.

A vízirendészet többek között azt is kéri, hogy aki nem elég vízbiztos, az a vízi járműveken használjon mentőmellényt, extrém melegben kerülje a nyílt vízen való tartózkodást, alkoholos, ittas állapotban ne fürdőzzön.

A rendőrségi külön felhívja a figyelmet a viharjelzési szabályok betartásának fontosságára. Emlékeztetnek arra, hogy az elsőfokú viharjelzésnél a veszélyt jelző lámpa percenként 45-öt villan; ekkor csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a fény percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint – a vitorlás hajók kivételével – szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet: amennyiben a tóban bajba jutott embereket látnak, hívják az ingyenes 1817-es segélyhívó telefonszámot.

Fotó: police.hu