Hatalmas felháborodást váltott ki a magyaroknál az osztrák határnál, Ágfalva- Schatterndorf (Somfalva) határátkelőnél,  július 3-tól érvénybe léptetésre váró intézkedés: 160 eurós, azaz hatvanezer forintos belépési díjat kell fizetni, ha a határt át akarjuk lépni- adta hírül az rtl.hu híradója.

Azon túl, hogy pénzért kelhetünk át a másik országba, engedélyt is kell kérni hozzá. Arról, hogy indokolt-e a kérvény tartalma, egy külön, osztrákokból álló bizottság hozza majd meg a döntést.

Az Ágfalvánál tervezett intézkedést az osztrák polgármester azzal indokolja, hogy sok balesetnek az okozói az ingázó magyarok, és ezzel zavarják az osztrák embereket.

Pék Zsuzsanna, Ágfalva polgármestere adott interjút a frisshirek.hu-nak

FH: Mi a véleménye a kialakult helyzetről?

Korábban kaptunk már információt a somfalvi polgármestertől arról, hogy intézkedéseket fog tenni az átmenő forgalom csökkentése érdekében. Ez pedig a következő volt:

sétáló utcát alakított ki a településen a határ-átkelőhely mellett közvetlenül, és a sétáló utcánál a gépjárművekre vonatkozóan pedig a korlátozzák forgalmat.

Akkor, amikor ez az elképzelés megszületett, világossá vált számunkra, hogy ezt meg is tudja valósítani, mi hiába is tiltakozunk, hiszen ha pl. az én képviselőtestületem hoz egy döntést, azt a somfalvi polgármester nem fogja megváltoztatni.  

Annyit tudtunk elérni, hogy rávettük, valamiféle megoldást találjon az átutazók érdekében. Azt az öteletet dolgozták ki, hogy 160 Euró-ért matricát lehet igényelni a somfalvi önkormányzatnál, egy nyomtatványt kell kitölteni, majd benyújtani a somfalvi polgármesteri hivatalba, ahol 14 napon belül elbírálják az igényeket. Ezt az igényt bárki benyújthatja, nem kell ágfalvainak lennie. Ha a bírálat pozitív, akkor be tud menni a Hivatalba, befizeti a 160 eurót, kap egy matricát, és 150 eurót levásárolhat a somfalvi üzletekben. 

A kb.6-7 éve fennálló időkorlátozást most feloldják, és nem vezet be a parkolásra vonatkozóan korlátozásokat. Ez azért is pozitív, mert

egy kidolgozott modell kialakult az időkorlátozás alatt. Ez azt jelentette, hogy egy autót letettek a magyar oldalon a határnál, és egy másik autóba beültek az osztrák oldalon és mentek tovább. Ez továbbra is ingyen és bérmentve működik.  Motorral át lehet menni, nincs kitéve tiltó tábla, de a személyautósoknak ezt a matricát be kell szerezni.

Arra nem kaptunk választ, hogy mi számít pozitív elbíráláshoz elfogadható indoknak és mi nem. Kértem, hogy ezt írásban rögzítsék, de a mai napig nem történt meg.  A megkereséseink után egy meghívót kaptunk a sajtótájékoztatóra, és egy levelet, ahol ígéretet kaptunk, hogy tájékoztatást fogunk kapni a végrehajtásról, de ez a tájékoztatás sem érkezett meg, ezért kellett személyesen végighallgatni a sajtótájékoztatót. 

El kell mondanom, hogy ezt az elképzelést osztrák részről rendkívül módon megtámogatták, ez egy kidolgozott modell, és

a somfalvi polgármeter elmondása szerint ezt a modellt Ausztriában egyre több helyen fogják alkalmazni. 
Nekem a középkori városok jutnak eszembe, amikor fallal vették körül a városokat, csak most a védelmet a sétáló utcák fogják jelenteni.

Valójában euró milliókkal támogatta meg őt a saját országa ebben az elképzelésében, ugyanis

a teljes települési központot a magyar határra telepíti:

ideépített egy idősotthont, amit majd fog bővíteni, polgármesteri hivatalát, óvodát, amit bölcsődével bővít, és valamiféle mélygarázst s fog a polgármester hivatalhoz építeni.  Az a terület közvetlenül csatlakozik a sétálóutcához, és annak pedig a végére egy hatalmas parkot fog kialakítani. Ennek végrehajtásához több millió eurót kapott.

FH: Mit tudnak tenni?

Egyetlen dolgot tudunk csak tenni. Nem csak ezen az egy úton lehet átjutni Ausztriába tőlünk. Van egy másik út is, amelyen keresztül Somfalva településhez át lehet jutni, de az egy mezőgazdasági út, és azt 30 éve benőtte a növényzet. Azt tudnánk tenni, hogy kiirtanánk a növényzetet, és burkolatot tennénk az útra. Erre azonban anyagi fedeztünk természetesen nincs. N

Nagyon sok pénzbe kerülne, de ha meg is valósítanánk, véleményem szerint utána megint kitalálnának valamit, hogy az sem működhessen.

FH: Hány ingázót érint ez?

Kb. 1000-1500 között van, ezen kívül nagyon sokan használják ezt az átkelőt, az osztrákok is. Például, amikor hétvégén nálunk az üzletek nincsenek nyitva, akkor idejönnek.

A matricát nekik is meg kell vásárolniuk, nincs megkülönböztetés a nemzetiséget illetően.

Tegnap tüntetést szerveztek a magyar oldalon

A 160 eurós díj kifizetése ellenében két évig lehet a határátkelőhelyet használni, és 140 eurót le lehet vásárolni Ausztria boltjaiban. Ennek ellenére magyar részről óriási a felháborodás.

Az ágfalvi, magyar polgármester, Pék Zsuzsanna, további, új átkelőhelyek építésében látja a megoldást, így fogalmazott:

 „Egyetlen megoldás van, ami az itt lévő lakosság részéről is elhangzott, további utakat kell építeni ott, ahol erre igény van." 

Fotó: wikipedia