Az Egyesült Királyság 2016-ban megtartott népszavazásán a britek a Brexit mellett döntöttek. 2022 végéig még az EU jogszabályai alapján egyszerre csak kilencven napra kaptak engedélyt arra, hogy turistavízummal Európában tartózkodjanak. Nagy-Britannia formális kilépése 2021. január 20-án történt meg. Egy ideig még volt lehetőségük a briteknek Európába költözni, illetve egyfajta tartózkodási engedély igénylésére is.

Az akkori tinédzser korosztálynak valószínűleg már akkor is volt véleménye, bár szavazási joga nem, és a közben eltelt hét év alatt mostanra ők azok, akik huszonéveik elején járnak.

Az Euronews megkérdezett néhány fiatalt, miként élték meg annak idején a napot, pillanatot, amikor a döntés megszületett az ország szavazói által.

 Liv soha nem felejti a Brexit napját

Az akkor 15 éves Liv éppen befejezte a nyári vizsgáit, és abban reménykedett, hogy elég jól sikerültek a továbbtanuláshoz. Emlékszik, amikor 2016. június 23-án a testvére zokogva közölte a hírt a szobába berohanva, hogy 52%-48% arányban a szavazás a kilépés mellett döntötte el az ország sorsát. Ez egy olyan pillanat volt a fiatal lány életében, amelyet soha nem fog elfelejteni.

Azt mondta, emlékszik, hogy döbbent és elkeseredett volt, nem szólhatott bele a jövőjébe.

Még mindig dühös vagyok, de nem hiszem, hogy egy újabb népszavazás a megoldás, mert tiszteletben kell tartani a többség akaratát.

Abban bízik, hogy egyszer eljön az idő, amikor több lehetősége lesz egy 35 éven aluli számára is például úgy, hogy európai vízumot kaphat. Skócia, ahol a tinédzser élt, 62 %-ban támogatta a bennmaradást. Az azóta eltelt évek alatt sokat gondolkodott a témán, figyelte a skót függetlenség mindennapjait, és így fogalmazott:

Jobban támogatom a függetlenséget, mint korábban.

A huszonéves Livnek Franciaorszában élnek rokonai, így megvan a lehetősége arra, hogy odaköltözzön, éppen az útlevelét intézi.

Tomot kerékpárversenyen érte a hír a Brexit eredményéről

Tom csupán 14 éves volt a Brexit idején. Éppen egy kerékpárverseny utolsó métereit tekerte le Belgiumban, amikor az eredmény megérkezett. Az volt a terve, hogy profi kerékpáros lesz, és el sem tudta képzelni, hogy a Brexit milyen befolyással lesz erre.

A profi kerékpározást tervező sportolók számára korábban nagyszerű lehetőség volt Európába költözni, 2016. június 23-a óta azonban kell találniuk egy csapatot, amely szerződést köt velük és tartózkodási vízumot biztosít számukra.

Úgy érzem, hogy a Brexit minden egyes nap hatással van a karrieremre, az álmaimra és az életemre. Nem tudok versenyezni hat hónapig a versenyszezon naptárában. Az emberek nem értik ennek az egésznek az anyagi, fizikai és érzelmi költségeit.

A kerékpáros attól tart, hogy a brit fiatal bringások helyett Európa más országainak versenyzővel a hosszadalmas adminisztrációs procedúrák miatt. A jelenleg az egyik belga kerékpáros csapatában tekerő sportoló nem tudta kihasználni a ehetőséget, amikor még egy ideig a britek Európába költözhettek, mert közbeszólt a Covid-járvány. Azt mondja:

Ez egy újabb elszalasztott lehetőség volt, de ez egyelőre nem akadályoz meg abban, hogy az álmaimat kergessem.

Fotó: pixabay