Jevgenyij Prigozsin fegyveresei a jelek szerint számottevő ellenállás nélkül elfoglalták Rosztov-na-Donu városát és Voronyezs felé nyomulnak tovább – derül ki az éjszaka eseményeiről tudósító Meduza élő beszámolójából. A város elfoglalását maga Prigozsin is bejelentette, a zsoldosvezér azt is megjegyezte, hogy sem a rendőrség, sem az orosz nemzeti gárda, a Roszgvargyija egységei nem tanúsítottak ellenállást a Wagner-csapataival szemben. Prigozsin a bejelentésében arra is kitért, hogy csapataival folytatja útját Moszkva felé.

Prigozsin szerint a puccsisták – bár ő maga tagadja, hogy azok volnának, szerinte a csapatai egy „igazságmenetben” vesznek részt – létszáma 25 ezer főre rúg és azt követően mozdultak meg, hogy parancsnokuk bejelentése szerint az orosz védelmi minisztérium egységei tüzet nyitottak rájuk, bár az ezzel kapcsolatban elővezetett bizonyítékaik több szempontból is fabrikáltnak tűnnek.

Az orosz védelmi minisztérium a Telegramon igyekszik lebeszélni a Wagner fegyvereseit arról, hogy Prigozsinnal tartsanak, bár kérdéses, hogy mekkora sikerrel.

Mindeközben a TASZSZ bejelentette, hogy Putyin hamarosan beszédet tart, vélhetően állást foglal majd a konfliktusban, foglalta össze a hvg.hu.

Így kezdődött a puccs:

  • Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoshadsereg vezetője büntetőakciót indít az orosz katonai vezetés ellen, ami állítása szerint az ő állásaikat támadta.
  • Prigozsin „igazságmenetet” szervez az érintettek megbüntetésére, de azt állítja, hogy nem puccsra készül.
  • Az orosz terrorelhárítás eljárást indított ellene, Moszkvában fokozták a biztonsági intézkedéseket. A katonákat felszólították, hogy ne csatlakozzanak Prigozsinhoz.
  • Az orosz védelmi minisztérium azt is tagadta, hogy igazak lennének azok az információk, amelyek szerint az orosz hadsereg csapást mért a Wagner-csoport állásaira.

Az orosz védelmi miniszterhelyettes tárgyalt Jevgenyij Prigozsinnal

A felvételen Prigozsin azt hangoztatta, hogy mindaddig blokkolja a várost, amíg a magánhadserege meg nem kapja Valerij Geraszimov vezérkari főnököt és Szergej Sojgu védelmi minisztert. Válaszul Jevkurov azt mondta, hogy "három napig ünnep lesz" Kijevben.

Később Prigozsin közzétett egy másik videót is, amelyben azt állította, a Wagner fegyveresei ellenőrzésük alatt tartják Don menti Rosztov katonai létesítményeit, köztük a repülőteret is. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az emberei blokkolják ugyan a létesítményeket, de nem zavarják a munkájukat. Azt is elmondta, hogy bár az ő csapata ellenőrzi a parancsnokságot, de ez nem befolyásolta annak működését: "Egyetlen tisztet sem vontak el a munkájától".

Szombatra virradó éjjel Prigozsin azzal vádolta meg a védelmi minisztériumot, hogy a Wagner táborai elleni támadást rendelt el, és állította hogy harcosai bevonultak az oroszországi városba. A Kommerszant tudósítója a hovatartozásukat jelölő jelzéseket nem viselő katonákat és páncélozott járműveket látott az utcán, akik nem mutattak agresszív magatartást, valamint katonai rendészeket is látni. A közösségi oldalakon számos fotó jelent meg, amelyen állítólag a Wagner fegyveresei láthatók.

A védelmi minisztérium "információs provokációnak" nevezi Prigozsin vádjait és közölte, hogy a történtek nyomán az ukrán hadsereg támadásra készül Bahmutnál. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) büntetőeljárást indított Prigozsin ellen katonai lázadás kísérlete címén, és felszólította a csoportjának tagjait, hogy vegyék őrizetbe az alapítót.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnök hamarosan bejelentést tesz. Mint mondta, az államfő folyamatos tájékoztatást kap a helyzettől a hatóságoktól, írja az MTI.

Fotó: youtube