A Magyar Nemzet most arról írt, hogy az ÁSZ dokumentum alapján a külföldi pénzből 860 millió forintot fizettek ki sms-kampányokra, automatizált telefonhívásokra és közösségi médiában megjelenő hirdetésekre, adatbázis-építésre és -kezelésre. 324 millió forint választási gyűlésekre és kampányrendezvényekre ment, míg 365 millió forintot költöttek választási plakátokra, szóróanyagokra és egyéb kampányeszközökre. A számvevőszék részjelentésében az is szerepel, hogy mivel a hat párt és a Márki-Zay-féle MMM a kampányban közös rendezvényeket tartott, közös plakátokat, közös logót és egységes választási szlogeneket használt, ezért az MMM „kampányhoz kapcsolódó tevékenysége és költései alkalmasak voltak a választási kampány és a választások befolyásolására”.

Az ÁSZ-jelentéstervezetére az ellenzéki pártok korábban úgy reagáltak, hogy az csak fideszes pártérdekek kiszolgálása, az ellenzéki pártok totális ellehetetlenítése, az Orbán-kormány túlhatalmának további növelése, és „amíg a Fideszt és a Megafont nem büntetik meg, minden bírság hiteltelen”.

Márki-Zay Péter a mandiner.hu részére adott interjúban elmondta, a számvevőszék jelentésének az a célja, hogy egymásnak ugrasszák a pártokat és a Mindenki Magyarországa Mozgalmat, hogy azon vitatkozzanak, veszekedjenek, kinek, mekkora büntetést kell megfizetni.

A pártoknak az lesz az érdeke, hogy minél kisebb összegeket ismerjenek el kampányköltésként, a többi pénzről nyilatkozzanak úgy, hogy az korrupcióra ment el.

Márki-Zay hozzátette, "minden dokumentumunkat alaposan átnéztek, mondhatni auditálták is a számláinkat.

Ennyire részletesen, átláthatóan senki sem számolt még el a pártfinanszírozások történetében, mint mi, 42 ezer soron, főkönyvi részletezettséggel,

fillérre pontosan nyilvánosságra hoztuk a bevételeinket, a kiadásainkat, és ebből – ismétlem – egy fillér sem jutott a pártoknak. Amellett, hogy tiltott pártfinanszírozással vádolnak bennünket, emlegettek pénzmosást, hazaárulást is, azt állítva, hogy ügynökök vagyunk. Ezt azonban éppen a fideszes titkosszolgálat cáfolta. 

Fotó: Márki-Zay Péter Facebook-oldala