Hangoztatta, hogy az ukrajnai háború felértékeli a Balkán szerepét, meglátása szerint ugyanis ez az Európai Unió utolsó jelentős erőforrás-tartaléka. Az EU-nak minden dinamikára szüksége van, mert most versenyképesség-vesztésben van, és ezt a folyamatot meg kell fordítani - emelte ki.

Orbán Viktor hivatalos látogatást tett Bosznia-Hercegovinában. Leszögezte, hogy a két ország politikai és gazdasági értelemben szomszédnak számít, Magyarország így tekint Szarajevóra, és magyar részről mindig felelős szomszédságpolitikára számíthatnak ott.

A miniszterelnök kifejtette, hogy az

Európai Unióban most "minden mozgásban van", nagy átalakulások zajlanak a gazdaságban, a technológiában és a biztonságpolitikában is. Ennek egyik lenyomata az orosz-ukrán háború és az abban való európai részvétel

- tette hozzá.

Hangoztatta, hogy Magyarországnak szuverén külpolitikája van, ennek megfelelően - "akármit mondanak is Brüsszelben" - a Balkán és Bosznia-Hercegovina gyors EU-csatlakozását támogatja.

A magyar Balkán-politika részeként említette azt az álláspontot, hogy a felzárkóztatásra szánt uniós forrásokat már most adják oda a térség országainak, ne várják meg ezzel a hivatalos csatlakozásukat és a fejlesztési források hozzáférhetőségét is hozzák előre.

"Nem lehet, hogy minden pénz Ukrajnába áramoljon", a balkáni fejlődésre és biztonságra is jutnia kell

- fogalmazott.

Megismételte azt is, hogy Magyarország nem támogatja a szankciókra épülő politikát, mert ez nem vezet eredményre.

Kifejtette, hogy a térség problémáinak hosszú távú megoldása nem az idegenek jelenlétében, hanem az itteni népek együttélésében van. Minden jogkört, amelynél ez lehetséges, a helyiek kezébe kell helyezni, foglalta össze az MTI.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher