Az akcióval a státusz- vagy bosszútörvény elleni tiltakozásokhoz csatlakoztak, mert a kihelyezett táblákon az a szöveg volt olvasható, hogy

10 év múlva ki fog rólam tanítani?

A hónapok óta tartó tiltakozások és a kormány hajthatatlansága árnyékában ugyanis folyamatosan mondanak fel a tanárok, további ötezren pedig, ha nem javul a helyzet, a jövőre nézve helyezték azt letétbe, így szeptembertől akár 21 ezer pedagógus is hiányozhat majd az oktatási rendszerből - összesítette a számokat összeállításában a Válasz Online.

Az ellenzéki ifjúsági szervezet akciójának leginkább látványos eleme az volt, hogy a Hősök terén a millenneumi emlékmű szobraira is került a táblákból. A Magyar Narancsnak Borsik Viktor, a Momentum TizenX elnöke az akcióról a következőt nyilatkozta:

Súlyos válságban van a magyar oktatás, aminek az egyik legjobban észrevehető tünete a súlyos tanárhiány. Lassan tényleg ott tartunk, hogy nem lesz, aki tanítsa a jövő generációit. Nem lesz, aki tanítsa a jövő generációt a nagy magyar költőkről, írókról, zeneszerzőkről, történelmi hőseinkről. Nem lesz, aki megtanítsa őket arról, hogy ki volt Vörösmarty Mihály, Petőfi Sándor, József Attila. Akciónkkal erre hívjuk fel a figyelmet.

És ha nem lesz, aki tanítson, akkor nem lesz aki tanuljon. És ha nem lesz, aki tanuljon, akkor nem marad senki, aki ezt az országot tovább építhetné , felvirágoztatná

- tették hozzá a Facebookon közzétett videóban. Megszólalásában emlékeztetett arra is, hogy - ahogy erről a frisshirek.hu-n is beszámoltunk - a Momentum azzal az indítvánnyal fordult az Európai Bizottsághoz, hogy az uniós pénzek kifizetéséhez szabják feltételül a tanárokat gúzsba kötő státusztörvény visszavonásához, 50 %-os pedagógus-béremeléshez és az oktatás reformjához. A fiatal politikus elmondta azt, mely településeken kaptak tiltakozó táblát a köztéri szobrok:

Ajka, Baja, Balatonfüred, Békéscsaba, Biatorbágy, Bordány, Budapest, Bük, Csömör, Debrecen, Deszk, Domaszék, Dunakeszi, Dunaújváros, Ecser, Eger, Fót, Gödöllő, Gyula, Hajdúszoboszló, Hódmezővásárhely, Jászapáti, Jászberény, Jászjákóhalma, Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Komló, Mezőszentgyörgy, Mezőtúr, Miskolc, Nagykanizsa, Nagykőrös, Oroszlány, Pátka, Pécel, Pécs, Pomáz, Pusztaszabolcs, Sopron, Szeged, Székesfehérvár, Szentgotthárd, Szolnok, Szombathely, Tata, Tatabánya, Törökbálint, Vanyarc, Veszprém.

A kiemelt kép forrása: a Momentum TizenX Facebook-oldala