Szerződést kötött a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) leányvállalata az SQ Invest Kft.-vel a Libri Csoport 67,48 százalékos részvénycsomagjának adásvételéről. A tranzakcióval az eddigi közvetett kisebbségi tulajdonos MCC válik a hazai könyvkereskedelmi és -kiadói piac meghatározó szereplőjének 98,41 százalékos tulajdonosává, írta meg a frisshirek.hu.

Az MCC már két éve bevásárolta magát a cégcsoportba, de eddig kisebbségi tulajdonos volt, most azonban több mint 98 százalékos tulajdonrészt szerzett. Az elmúlt években volt fluktuáció, és akadtak olyan nevek, akik átmentek újan alapított kiadókhoz, de bőven maradtak a Libri Csoport kiadóinál olyan népszerű szerzők is, akik meglehetősen kritikusan viszonyulnak a kormányhoz és a NER-hez, írja a hang.hu.

Az egyik legismertebb közülük Bödőcs Tibor, akinek 2017 óta jelennek meg prózai írásai a vállalathoz tartozó Helikon Kiadónál, és aki tavaly a Libri irodalmi közönségdíját is elnyerte. A humorista szerdán reagált a felvásárlás hírére Facebook-oldalán, amiből az derül ki, hogy egyelőre folytatja a munkát a jelenlegi kiadójával:

"Kedves MCC, sziauraim!
Tegnapig bizonytalanságban kellett élnie a magyar irodalom nem kis, libris részének.
Ennek vége(?)!
Megírhatjuk végre Böjte Csaba testvérrel a Káma Szútra, ahogy mi látjuk című művet?
Kiadhatják a Németh Szilárd gondolatait 9458 oldalon?
Publikálhatóvá válik a 77 szankciócsúfoló, ősi, szittya népdal és brüsszelűző, türk csujogató?
Elemezhetjük Goebbels prózáját az MTVA híradójának fényében?
Megszülethetnek a tanulmányok Petőfi haláláról, akit NATO katonák lőttek le Bahmutnál, mint tudjuk?
Megjelenhet a filmtörténet A Lumiére testvérektől az Elkúrtukig címmel?"
Ez lesz?
Vagy csak húszezressel kell tömni az új tulajdonosok száját, miközben a jó Kirill pátriárka Kalasnyikovot szentel a Nyugati téren?
Megmondhatnák, mert nem jó kétségek közt alkotni.

– írja Bödőcs, felidézve, hogy új, Prímszámok hóesésben című könyve ősszel jelenik meg a Helikonnál.

"Sajnos mikor írtam, még nem tudhattam biztosan, hogy Philippe Patek dekorálta, mélykeresztény, feddhetetlen mancsukat segítőn a vállunkra szeretnék helyezni. (…) Jelenleg a magyar kultúra egyik tartóoszlopa, az orosz(!) irodalom nagykövete, M. Nagy Miklós az igazgatóm/szerkesztőm. Vele diskurálunk már egy éve a rövid próza rejtelmeiről. Nem fogom cserben hagyni, de tényleg jó lenne, ha elmondanák: Origó, Index vagy ATV lesz a Libriből középhosszúrövid távon? Szinte mindegy, de jó lenne tudni, az ember kíváncsi, olvasó állat."

A Magyar Írószövetség nem aggódik, sőt, várakozásokkal tekint a jövőbe a Libri-felvásárlás után

"A magyar írótársadalom elsöprő többségét képviselő Magyar Írószövetség úgy látja, hogy a tehetséggondozásért és a minőségi felsőoktatásért elkötelezett MCC többségi tulajdonossá válása a Libri Csoportban hozzájárulhat a kiegyensúlyozottabb piaci működéshez. Az Írószövetség vezetése reméli, hogy a Libri a jövőben a független irodalmi könyvkiadók minőségi kínálatának terjesztésére nagyobb hangsúlyt fog helyezni annál, mint amit az elmúlt évtizedekben megtapasztalhattunk. Ennek érdekében a Magyar Írószövetség nyitott a párbeszédre és a szakmai együttműködésre"

– írja a szervezet, akinek tagjai L. Simon László, Orbán János Dénes, Demeter Szilárd, Döbrentei Kornél is, akinek antiszemita beszéde miatt 2004-ben több mint százan kiléptek az Írószövetségből, például Nádas Péter, Szabó Magda, Konrád György, Esterházy Péter, illetve Parti Nagy Lajos.

Fotó: Bödőcs Tibor Facebook-oldala