Köszöntő beszédében Szentkirályi Alexandra kiemelte: a gyorsan változó világban "a megszokott, a biztonságos dolgokban próbáljuk keresni a kapaszkodókat, legyen az a család, a nemzeti összetartozás érzése, vagy akár egy ünnepi hagyomány". A válságok korában még inkább felértékelődik a közösség, "a valahová tartozásnak, az egymásra számításnak a szerepe".

A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy Magyarország a háború kitörése óta több mint egymillió, háború elől menekülő embernek nyújtott segítséget, de gondol azokra is, akik otthon maradtak, hiszen "Beregszász, Kárpátalja, Ukrajna nemcsak sokak otthona, hanem a hazájuk is".

Hangsúlyozta:

fontos, hogy minél több olyan alkalom legyen, amelyen átélhető a gondtalan gyermekkor, "amikor egy-egy bábjáték vagy táncház, esetleg az itteni kézműves programok tudnak mosolyt csalni az arcokra".

Szentkirályi Alexandra megköszönte a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének áldozatos munkáját. Szavai szerint "a közösséget megtartó szervező erő békeidőben is nagy kincs, a háborús időkben pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni a jelentőségét".

Hozzátette:

az itt élő magyarok ezután is ugyanúgy számíthatnak az anyaország támogatására, ahogy ezt az elmúlt években és az utóbbi hónapokban megszokták. "Itt leszünk napsütésben is, meg esőben is".
Közös vágyunk és közös reményünk az, hogy most már el tud jönni végre a tűzszünet és a békének az időszaka, hiszen igazából akkor lehet érdemben tervezni, akkor lehet gyerekeket is jó szívvel vállalni

- emelte kikiemelte Szentkirályi Alexandra.

Kétnapos kárpátaljai látogatásának befejezéseként Szentkirályi Alexandra Beregszászon megtekintette a Kárpátaljai Református Egyház (KRE) Diakóniai Központját, amely rászorulókat és menekülteket támogat, valamint a KRE által fenntartott idősotthont is felkereste - számolt be róla az MTI.