Ukrajna jegyzéket intézett az Európai Unióhoz, amelyben sürgette a Roszatom orosz nukleáris energetikai konszern magyarországi atomreaktor-építési projektjének felülvizsgálatát - közölte Denisz Smihal ukrán miniszterelnök csütörtökön a Telegramon.

"A ROSZATOM A PUTYIN-REZSIM RÉSZE, TÁMOGATJA AZ OROSZ TERRORCSELEKMÉNYEKET, ÉS VESZÉLYEZTETI A NUKLEÁRIS LÉTESÍTMÉNYEKET. ARRA SZÁMÍTUNK, HOGY FELÜLVIZSGÁLJÁK A MAGYARORSZÁGI NUKLEÁRIS REAKTOROK ÉPÍTÉSI PROJEKTJÉNEK ROSZATOM ÁLTALI MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ELŐZETES DÖNTÉST"

- közölte az ukrán kormányfő, amiről a frisshirek.hu is tudósított.

Menczer Tamás azt írta, hogy az energiaellátás nemzeti hatáskör, vagyis szuverenitási kérdés.

„Aki az energiabiztonságunkat támadja, az a szuverenitásunkat támadja”

– tette hozzá. Furcsának és elfogadhatatlannak nevezte, hogy Ukrajna egy NATO- és EU-tagállam energiabiztonságát támadja, miközben a NATO és az EU tagja kíván lenni. Elfogadhatatlannak és döbbenetesnek nevezte azt is, hogy Ukrajna Magyarország energiabiztonságát támadja, „miközben Magyarország története legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre, minden lehetséges humanitárius eszközzel segíti Ukrajnát”.

„A köszönömnek egy speciális fajtája az, amit az ukrán miniszterelnök választott, hiszen lerombolná Magyarország energiabiztonságát. Ezt senkinek, neki sem fogjuk hagyni. Magyarország energiabiztonságát minden támadással, minden nyomásgyakorlással szemben meg fogjuk védeni – fogalmazott Menczer Tamás.

Fotó: Menczer Tamás Facebook-oldala