2023.10.03., kedd - Helga
Budapest: 10o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak át kell állnia az uniós forrás nélküli létre

frisshirek.hu | 2023. június 06. - 18:00
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak át kell állnia az uniós forrás nélküli létre

Világgazdaságnak adott interjújának messze legérdekesebb részében Nagy az uniós források elapadása utáni világra való felkészülésről beszélt, és nem is feltétlenül az esetleges Huxit felől közelítve. "Közép- és hosszú távon a magasabb fejlettség mellett úgyis EU-forrás nélkül fogunk működni, egy bizonyos fejlettségi szint felett törvényszerűen nettó befizetővé válunk" - mondta.

Tavaly – a korábbi évek kedvező gyakorlatának megfelelően – a reálbérek is növekedni tudtak, azaz az infláció nem ette meg a fizetéseket

– erős mondatok szerepelnek abban az interjúban, amelyet Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter adott a Világgazdaságnak. Bár csak a statisztikát nézve, igaza van, hiszen tavaly éves átlagban 14,5 százalék volt az infláció, miközben a a bruttó átlagkereset 17,5, a nettó átlagkereset 18,2 százalékkal haladta meg az előző évit, ám nem szabadna megfeledkezni arról, hogy leginkább azon termékek drágultak, amelyek a mindennapi életünkhöz szükségesek, például az élelmiszerek, így meglehetősen nehéz lenne olyan embert találni az országban, aki azt vallaná, hogy könnyebben kijön a havi fizetéséből mint egy éve. 

Nagy úgy látja, hogy „közép- és hosszú távon a magasabb fejlettség mellett úgyis EU-forrás nélkül fogunk működni, egy bizonyos fejlettségi szint felett törvényszerűen nettó befizetővé válunk. A magyar gazdaságnak át kell állnia így is, úgy is egy uniós forrás nélküli létre.”

A miniszter úgy vélte, az infláció és az élelmiszer-infláció gyorsulva csökken, lesz hatása a kötelező akciózásnak, az online ár-összehasonlításnak is. Hamarosan döntenek az árstopról, amelynek ma már csak 1 százalék körüli inflációleszorító hatása van. Nagy Márton a kamatstopot a „védelmi” gazdaságpolitika fontos részének nevezte, azt mondta, azt akkor vezethetik ki,

ha az infláció után a jegybanki irányadó kamatláb is egy számjegyű lesz.

Szerinte annak, hogy a kormány az állampapírpiac felé tereli a megtakarításokat a költségvetési mellett az is a magyarázata, hogy nem akarták hagyni a lakosság vagyonának elinflálódását.

Mi nem adóztatjuk a megtakarításokat, hanem olyan megtakarítási formák felé tereljük a lakosságot ahol, a pénz megőrzi a reálértékét.

A miniszter az EU gazdaságpolitikai kritikájáról azt mondta, úgy érzi, a kormány tehet bármit, az nem jó Brüsszelnek.

Az árstopok kivezetését, amit a magyar jegybank is sürget, elég viccesnek

tartja, mert a legfőbb árstop a rezsivédelem, ami ugyanúgy a magyar családokat védi, mint a kamatstop. 

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Via: 24.hu, hvg.hu