2023.10.03., kedd - Helga
Budapest: 10o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Megemeli a benzin és a gázolaj adóját a kormány, megdrágul a cigaretta, az alkohol és a chipsadó

frisshirek.hu | 2023. június 06. - 21:00
Megemeli a benzin és a gázolaj adóját a kormány, megdrágul a cigaretta, az alkohol és a chipsadó

Benyújtotta a kormány a 2024-es adócsomagot, írja a hvg. A Pénzügyminisztérium szerint csak eleget tesznek az uniós előírásoknak. Az adótörvényeket még a nyári szünet előtt elfogadhatja az Országgyűlés.Az üzemanyagok jövedéki adóját megnövelik, csak ez az adóváltozás önmagában literenként 30 forintos áremelkedést okozhat a kutakon. A kormány emellett tovább fogja emelni a dohány- és alkoholtermékek adóját, emellett a népegészségügyi termékadóként elhíresült chipsadót is megemelik majd, írja az mfor.hu.

A kormány szerint azért nő meg az üzemanyagok és az energia jövedéki adója, mert EU-s kötelezettségszegési eljárást kockáztatnák azzal, ha az EU-s szintnél alacsonyabban határoznák meg ezeket.

Több más energiahordozó jövedéki adóját már egy tavalyi kormányrendeletben felemelték, akkor még úgy, hogy ezeket extraprofitadónak hívták. Most az akkori adókulcs megmarad, csak már törvénybe írják, hogy jövőre már nem extrának hívják, hanem az lesz a normál adószint.

A DK szerint valójában újabb megszorítást jelent Orbán benzináremelése, az ellenzéki párt szerint a döntést azonnal vissza kell vonni és adócsökkentésekkel literenként 500 forint alá kell szorítani az üzemanyagok árát. Hazugságnak titulálták azt a kormányzati érvelést, hogy az Európai Unió miatt kell emelni benzinárakat, „hiszen számos adó, köztük a világrekorder magyar áfa terheli az üzemanyagokat a jövedéki adó mellett, amiről kizárólag az Orbán-kormány dönthet”. – Vagyis Orbán Viktor csökkenthetné a benzinárakat, de nem akarja. Emiatt tovább vágtat az orbáni infláció, és tovább értéktelenednek a fizetések és a nyugdíjak – áll a DK közleményében.

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala