Gyurcsány Ferenc Orbán Viktort pusztító vírusnak nevezte

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint nem helyénvaló, ha egy politikus hozzátartozója nem választáson keresztül szerez közfunkciót, és kritikusan szólalt meg az Orbán család nepotista gyakorlataival kapcsolatban.

A DK elnöke, Gyurcsány Ferenc egy Facebook-bejegyzésben fejtette ki véleményét az Orbán család és a NER összefonódásairól. Kérdésessé tette, hogy helyénvaló-e, ha a miniszterelnök házastársa befolyásolja a politikai döntéseket, vagy ha a kormányfő lánya állami funkcióban dolgozik. Gyurcsány szerint ezek a gyakorlatok nem felelnek meg a közfelhatalmazás és az ellenőrizhetőség elveinek.

Az ellenzéki politikus és volt miniszterelnök továbbá felvetette, hogy elfogadhatatlan, ha a miniszterelnök fiúgyermeke bizalmas kormánymegbízást lát el, és ha a családtagok, rokonok hirtelen és indokolatlanul meggazdagodnak, mivel ez állami pénzek tisztességtelen felhasználására utalhat.

Gyurcsány Ferenc a bejegyzésében emlékeztetett arra is, hogy felesége, Dobrev Klára, bár közfunkció nélkül, de kampányolt neki az országban, amikor ő volt a miniszterelnök. Ezzel párhuzamot vont az első Orbán-kormány idején hasonló szerepet betöltő Lévai Anikó tevékenységével.

A posztját Gyurcsány azzal zárta, hogy a "haza minden előtt" jelszó a "Család minden előtt"-é torzult, és ezt a jelenséget elegánsan despotizmusnak nevezik, amit a magyar valóságban Orbán Viktor képvisel. A politikus kritikájában kiemelte, hogy az informális befolyás, mint amikor a kormányfő közfunkcióval nem rendelkező házastársa fülbesúg egy miniszternek, vagy itt-ott intézkedik, nem felel meg a közfelhatalmazásnak, nem ellenőrizhető és nem számonkérhető.

Gyurcsány Ferenc szerint a családi cégben természetes, ha a rokonok együtt dolgoznak, de közhivatalban ez összekeveredik a magán- és a hivatali kapcsolatokkal, elvárásokkal és függőségekkel, ami elfogadhatatlan mértékben növeli a tisztességtelen és törvénytelen, ellenőrizhetetlen, titkos, veszélyes akciók lehetőségét. A politikus úgy fogalmazott, hogy nem Üzbegisztánról vagy Azerbajdzsánról ír, hanem Orbán Viktor magyar kormányfőről, aki a legkétesebb keleti despoták módjára építi a Család befolyását, hatalmát, vagyonát.