Az eurózóna és az euró koordinálására és kezelésére létrejött Európai Központi Bank elmúlt 25 évét értékelte Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Kossuth Rádió Felfedező című műsorában. Mint arról a hirado.hu beszámolt, a jegybankelnök szerint húsz ország vezette be az eurót, és valamikor Magyarországnak is meg kell tennie ezt a lépést.

A Magyar Nemzeti Banknak van egy világos, határozott, mindenki számára érthető álláspontja: kötelező bevezetnünk az eurót, ami egy kettős döntés lesz, a magyar kormány és az Európai Bizottság közös döntése

– fogalmazott Matolcsy György. Hozzátette:

a mi álláspontunk az, hogyha elérjük az Európai Unió átlagos fejlettségi szintjének közel 90 százalékát, akkor már érettek leszünk az euróra.

Majd céldátumot is megjelölt a jegybankelnök,

leghamarabb 2030-ban jöhet el az euró bevezetésének ideje

- mondta.

Majd kifejtette, „több mint 11 ezer milliárd forintot bocsátottunk a magyar gazdaság rendelkezésére, és ez plusz 10 százalékos gazdasági növekedést ért”.

Ezt eurózónatagként nem tudtuk volna megtenni.

Ezt azért tudta megtenni a Magyar Nemzeti Bank, mert célzott programjai voltak, például a kötvényprogram – tette hozzá. Mindaddig tehát, amíg mi a felzárkózás végső szakaszába nem érünk, addig nekünk szükségünk van egy önálló, nagy mozgásterű, nemzeti jegybank eszközeire és forrásaira – magyarázta a jegybank elnök.