A minisztérium javaslata már az idei évre is vonatkozik, amely szerint

a 2024-ben keddi napra eső szenteste pihenőnappá válna, amelyet december 7-én szombaton kellene ledolgozni

azoknak a munkavállalóknak, akik számára a karácsonyt követő december 27-e ismét szabadnap lenne, miután azt december 14-én szombaton dolgoznák le. Bár vonatkozik ez a tervezet minden munkaadóra, az alkalmazottak körében csak azokra, akik

általános munkarendben dolgoznak, tehát hétfőtől péntekig napi 8 órában.

Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu keresztényszociális munkavállalói érdekképviselet elnöke a Gazdaságfejlesztési Minisztérium friss javaslatát véleményezve a napi.hu-nak a következőképpen nyilatkozott:

"ez a foglalkoztatottak meghatározó többségét jelenti, azonban nem tér ki a tervezet például a kiskereskedelemben dolgozó, több százezer, 70 százalékában nőkből, többségében családanyákból állók körére. Ők a lakosság kiszolgálását jellemzően folyamatos munkarendben látják el. Azaz a boltok nyitvatartásához alkalmazkodva be lehet őket osztani hétfőtől vasárnapig több műszakban, amikor helyt kell álljanak a pult mögött, a raktárban, a kasszában. Esetükben a műszakok száma kettőnél is több lehet, ami azt jelenti, hogy délelőtt, délután és adott esetben éjszaka is dolgozhatnak, így a munkavégzésük elérheti hetente a 80 órát"

- ismertette meglátását. A szakszervezeti vezető elmondta azt is, hogy évek óta sürgetik szenteste napjának pihenőnappá minősítését a bolti munkavállalók számára. Törekvésüket azzal indokolják, hogy ők is tölthessék a családjukkal a szentestét, és készülhessenek nyugodtan az ünnepekre a karácsonyi vásárlásdömping végén.

Már az idei karácsonnyal kapcsolatban is egyeztetést kezdeményezett a minisztériummal Bubenkó. Szakszervezetükkel azt szeretnék elérni, hogy erre az egy alkalomra, tehát kifejezetten december 24-ére a legnagyobb piaci szereplők esetében rendeletben szabályozzák a kereskedelmi munkavállalók pihenőidejét.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com