Tolna vármegye egyik gyöngyszeme a Pipo Várkastély Ozorán, mely a páratlan szépségű tolnai lankák között bújik meg, területét friss vizű patakok szelik át. A település felé közeledve már messziről szemünkbe tűnik a szőlőhegyek által körülölelt páros domb, melyek egyikén a templom, a másikon a várkastély található. A várdombot és a templomot ma is a Sió és a Cinca-patak vize veszi körül, amelyen hangulatos hidacskák vezetnek át a piactérre.

Az ozorai vár építtetője, Zsigmond király híres törökverő lovagja, a Magyarországon Ozorai Pipo néven említett Filippo Scolari 1369-ben született a Firenzéhez tartozó Tizzanoban.

A régi, de elszegényedett polgárcsaládból származó ifjú korán elhagyta hazáját, s előbb egy budai olasz kereskedő inasaként dolgozott, majd a Kanizsaiak szolgálatába lépve, a főúri család simontornyai várnagya lett, ezáltal ismerhette meg a szomszédos Ozorai-birtok örökösnőjét, Borbálát, akit 1399-ben vett feleségül.

Borbála szerelme által alakította a sors, hogy Pipo megtelepedett Ozorán és 1416-ban elkezdhette építtetni a várkastélyt, melynek épülete gazdag kiképzésű részleteivel emlékeztet az itáliai reneszánsz városi palotákra, reprezentatív megjelenésével és lakályosságával már az XV. században is kitűnt a magyar várak közül. A palotaépületet szabályos elrendezésű várfal övezte, amelynek négy sarkát kerek tornyok erősítették, a várárokba a közeli folyó, a Sió vizét vezették.

Hamarosan az uralkodó, Luxemburgi Zsigmond figyelmét is felkeltette, aki a kiemelkedő képességeit felismerve jelentős szerephez juttatta az ország pénzügyi igazgatásában. Előbb a körmöcbányai kamara vezetését bízta rá, majd a sókamrák ispánjának nevezte ki.

1404-ben rábízta a temesi ispánságot, s így haláláig a hét vármegyéből álló délkeleti országrész - továbbá egy ideig Fejér megye - kormányzójaként királyi várak tucatját, falvak és mezővárosok sorát uralta.

Fő feladata a déli határvidék védelme volt az előrenyomuló oszmánokkal szemben, nevéhez fűződik a Szörény és Haram közötti aldunai végvárláncolat kiépítése. Az uralkodó legeredményesebb hadvezéreként több hadjáratot vezetett Boszniába, Szerbiába és a Havasalföldre, számos alkalommal aratott győzelmet a törökök felett.

Tagja lett a király támogatóinak körét magába foglaló Sárkány-rendnek, s amikor 1410-ben királya képviseletében hatalmas kísérettel a pápánál Itáliában járt, szülővárosa megkülönböztetett tisztelettel fogadta.

Életútja arra utal, hogy olasz kereskedőből teljesen magyar arisztokratává vált, miközben mindvégig szoros kapcsolatokat tartott fenn szülőhazájával és rokonságával. Birtokainak központja és rezidenciájának helye mindvégig a virágzó mezővárossá fejlesztett Ozora maradt. 1426. december 27-én Lippán bekövetkezett halála után a székesfehérvári Szűz Mária bazilika délnyugati tornyában helyezték örök nyugalomra.

A Pipo Várkastélyt április 1-jétől hétfő kivételével mindennap 10:00 és 18:00 között kereshetjük fel. Az emeleti termek kizárólag tárlatvezetéssel látogathatóak, a belépőjegy tartalmazza a földszinti kiállítás megtekintését és a közel 40 perces idegenvezetést is, ami alatt számtalan érdekességet hallhatunk Borbála hálószobájáról, a Medici-család megrendelésére készült mellszobrokról, vagy a különleges ébenfából készült komódról.

Ha pedig távozáskor úgy érezzük, hogy kedvünkre való volt a kastély, kongassuk meg a bejárati ajtónál található kis harangot, ez jelzi, ha a látogatók elégedetten távoznak!

A fotókat a szerző készítette.