Tom Morello a Telexnek: A Killing in the Name ma is képviseli az én világnézetemet

A Rage Against the Machine (RATM) a kilencvenes évek egyik legmeghatározóbb rockzenekara volt, amely a hiphopot, a rockot és a metált ötvözte, miközben éles kritikát fogalmazott meg a hatalommal és a politikai elit ellen. Tom Morello, a zenekar gitárosa, aki július 1-jén lép fel a Budapest Parkban, a Telexnek adott interjúban beszélt karrierjéről és zenei hatásáról.

A RATM 1991-ben alakult, és négy albumot adott ki, amelyek generációkat határoztak meg. A zenekar baloldali ideológiát képviselt, és bírálta az amerikai politikát és gazdaságot. Morello büszke a zenekarra, és úgy véli, hogy a zenéjük ma is aktuális és ugyanazt az üzenetet közvetíti, mint harminc évvel ezelőtt.

Morello a zenekar feloszlása után is aktív maradt, többek között az Audioslave, a Street Sweeper Social Club és a Prophets of Rage tagjaként, valamint saját folkzenés projektjével, The Nightwatchman néven. Az Atlas Underground-szólótrilógiájában olyan előadókkal dolgozott együtt, mint a Bring Me the Horizon, az Idles, Damian Marley vagy Steve Aoki, és belevetette magát a modern EDM világába is.

A Rolling Stone minden idők 18. legjobb gitárosának választotta Morellót, aki az RATM-mel bekerült a rock and roll halhatatlanjai közé. A Guitar Hero III: Legends of Rock videójátékban is megjelent, ami új generációkat vezetett be a zenekar munkásságába.

A július 1-jei Budapest Park-koncerten Morello az Audioslave-től az Atlas Undergroundon át Bruce Springsteenig terjedő repertoárt ígér, és azt is elárulta, hogy a RATM dalai közül a "Killing in the Name" az, amely a leginkább tükrözi a világról alkotott nézeteit.