A pünkösdi hosszú hétvégén egy könnyű sérüléssel járó és 11 anyagi káros baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök - tette közzé baleseti összefoglalóját a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Egy bátaszéki férfi kerékpárjával közlekedett május 26-án nem sokkal dél előtt Várdombon a Kossuth Lajos utcában. Az imbolyogva haladó biciklis előzését egy helyközi buszjárat vezetője megkezdte, azonban a busz elejével érintőlegesen nekiütközött a kerékpárosnak, aki az árokba hajtott, és elesett. A biciklis könnyebben sérült meg a balesetben, a nála alkalmazott szonda igen magas értéket mutatott, ezért vele szemben szabálysértési eljárás indul.

Egy motoros közlekedett péntek reggel a Paksi Atomerőmű déli bejárójánál az atomerőmű irányába az általa vezetett motorkerékpárral. A sofőr a főútról történő kanyarodás közben nem tartott megfelelő követési távolságot és nekiütközött az előtte haladó kerékpárosnak.

Egy autós közlekedett pénteken a reggeli órákban a 6-os főúton Kakasd és Szekszárd között. Neki balról a füves, bokros területről – féktávolságon belül – két gímszarvas bika szaladt az úttestre. A sofőr próbálta elkerülni az ütközést, de ez nem sikerült, és mindkét állatot elütötte. A baleset során a szarvasok elpusztultak, az autóban jelentős anyagi kár keletkezett.

Ez másik vadelütés is történt pénteken az esti órákban. Egy autós Zomba és Kölesd között közlekedett, amikor féktávolságon belül egy őz szaladt kocsija elé. A sofőr az ütközést elkerülni nem tudta, és elütötte az állatot. A balesetben a kocsiban jelentős anyagi kár keletkezett, az állat pedig a helyszínen elpusztult. Elszállításáról az illetékes vadásztársaság gondoskodott.

Egy kisteherautó vezetője pénteken délelőtt Szekszárdon a Rákóczi utcában egy forgalmi okból álló autó kikerülése közben nem tartott megfelelő oldaltávolságot, és nekiütközött a kocsi visszapillantó tükrének, mely megrongálódott.

Egy autós Szekszárdon a Keselyűsi úton egy ingatlan udvaráról hajtott ki pénteken délelőtt. A sofőr nem volt elég körültekintő, mert nem adott elsőbbséget a gyalog- és kerékpárúton közlekedő biciklisnek, aki nekiütközött a gépkocsi jobb oldali első sárvédőjének, majd a motorháztetőre esett. A balesetben szerencsés módon a biciklis nem sérült meg.

Pünkösd vasárnap, a kora esti órákban a 6-os főút 141-es kilométerszelvénye közelében Bonyhád irányába közlekedett egy autós a belső sávban. A sofőr a külső forgalmi sávba akart áttérni, azonban sávváltás közben a járműve elejével nekiütközött a közben mellette – a külső forgalmi sávban – elhaladó kocsinak, ami az úttesten megcsúszott és megpördült.

Szombaton a délutáni órákban egy kisteherautó vezetője közlekedett Döbröközön, amikor nem az út- és látási viszonyoknak megfelelően választotta meg a sebességét egy kanyarban. A sofőr elvesztette uralmát a járműve felett. Szemből érkezett egy autós, melynek vezetője észlelte a veszélyt, és kocsiját a bal oldali füves csapadékvíz elvezető árok irányába kormányozta, de az ütközést nem tudta elkerülni. A balesetben mindkét járműben jelentős anyagi kár keletkezett. A helyszínelő rendőrök mindkét sofőrrel szondát fújattak, mely a kisteherautó sofőrje esetében pozitív értéket mutatott, ezért őt további mintavételre előállították, mely megerősítette az alkoholfogyasztás tényét. A jármű vezetőjével szemben eljárás indult.

A hétvégén három baleset is elhibázott parkolási manőver miatt történt. Egy esetben a balesetet okozó járművezető el is hajtott a helyszínről. Egy baleset pedig azért történt, mert egy autó sofőrje a jobbra kanyarodás közben nem a megfelelő ívet választotta, Emiatt a szemből érkező kocsi vezetőjének manővereznie kellett, és az útpadkának ütközött.

Fotó: police.hu