Csak olyan mozdulatokkal dolgozunk, ami a babáknak és az anyukáknak is biztonságos, és nagyon odafigyelünk a gerinc, az ízületek és a gátizmok védelmére. A Maminbaba órákon biztosítjuk az anatómiailag megfelelő babahordozót és a hordozási segítséget

– árulta el Molnár Enikő, a Maminbaba alapítója és oktatója.

Mint mondta, nagyjából 12 éve alkotta meg ezt a mozgásformát, amikor gyermekével együtt szeretett volna mozogni. A foglalkozások célja, hogy az anyukáknak szülés után is legyen lehetőségük kimozdulni otthonról, kikapcsolódni, közösségbe járni anélkül, hogy babájukat másra kellene hagyniuk.

A Maminbaba óra elején az oktató a megfelelő babahordozó kiválasztása után felköti az anyukákra a babájukat. A babahordozót ingyenesen biztosítják az órára. Az alkalom bemelegítéssel kezdődik, majd koreográfiás számok következnek. A lépéseket az oktató mutatja és instruálja, a résztvevők pedig követik. Az óra végén levezetéssel, nyújtással lazítják az izmokat.

A Maminbaba táncos mozgásforma, így boldogsághormonokat szabadít fel és garantáltan javítja az anya közérzetét is, megelőzve a szülés utáni depressziót. A gyakorlatok úgy vannak kialakítva, hogy várandósan és hordozott babákkal is biztonsággal, és kiváló erősítő hatással el lehet végezni. Az anyukák szórakozás közben csinosodnak, izmosodnak, karcsúsodnak. Ez a mozgásforma támogatja a fokozatos fogyást, formálja az alakot, növeli az állóképességet. Emellett az anyukáknak lehetőségük van kisbabájuk mellett saját magukkal is foglalkozni

– mondta a frisshirek.hu-nak az oktató.

Hozzátette: a babák szempontjából a ringatózó, hullámzó mozgásokra helyezi a hangsúlyt. Ez a gyermekek számára nyugtató, kellemes hatást nyújt, általában el is alszanak óra közben. 

A Maminbaba és a babahordozás előnyös a kicsik számára is. A testközelség és az azzal járó testi és érzelmi biztonság a nyűgös, síró, beteg babákat megnyugtatja.

A hordozás közbeni mozgás ismerősen hintáztatja a babát, hiszen az anyaméhben is ezt érezte, a finom anyagból készült hordozóeszköz pedig szorosan öleli a szülőhöz a picike testet. A babák tehát kétségkívül szeretik a hordozást, de a hordozó gondviselőnek is ugyanilyen finom, melegséget adó érzés a babával együtt lenni

– tudtuk meg Molnár Enikőtől.

A térben való változatos mozgástól, ami az órák során éri a babákat, fejlődik az idegrendszer. Ez nagy szerepet játszik a későbbi mozgás- és beszédfejlődésben, később pedig akár az írásban, olvasásban is jobb eredéményeket érhetnek el a rendszeres foglalkozáson részt vett gyerkőcök.

A szakember arra is kitért, hogy a babák pocakját függőleges pozícióban a hordozás kellemesen masszírozza és stimulálja, ezzel segíti az emésztőrendszer működését is. A megfelelő hordozóeszközben és pozícióban való hordozás hozzájárul a csecsemő csontozatának fejlődéséhez.

Ma már egyre több ortopéd szakorvos javasolja a hordozást a csípőficam megelőzésére.

A Maminbaba oktatók rendszeresen szerveznek országos programokat, mint a nyári Maminbaba tábor, a Városligeti ingyenes nap, vagy a farsang. Az anyukák a sportoláson kívül azért is szeretnek járni, mert egy olyan közösségben lehetnek, ahol hasonló problémákkal küzdő és hasonló örömökben osztozó sorstársaikkal találkoznak, beszélgetnek és segítik egymást.

Az évek során a Maminbaba sokat fejlődött, hogy még jobb, hatékonyabb és biztonságosabb mozgásprogramot tudjon biztosítani az anyukáknak és babáknak. Több szakember vesz részt a közös munkában. Gyógytornász, hordozási tanácsadó, perinatális szaktanácsadó, intimtorna specialista, FlatCore oktató, szoptatási tanácsadó, tánctanár, és sok edző van a Maminbaba csapatában. A Maminbaba órák országosan elérhetőek, közel 60 helyszínen. A térképes keresőben ITT mindenki megtalálja a hozzá legközelebb eső helyszínt.

Fotók: Molnár Enikő