"Az Európai Parlament ismét el akar venni valamit Magyarországról.
Nem is akármit. Az EP jövő héten ismét hazánk elleni állásfoglalásról fog szavazni, amelyben a 2024. második félévi magyar uniós elnökséget szeretnék megakadályozni.
Nem fogjuk hagyni, hogy elvegyenek egy ilyen lehetőséget Magyarországtól!
Azt, hogy ki tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki pozícióját, egyhangúan elfogadott határozatban döntötte el a Tanács. Ebben a kérdésben az Európai Parlamentnek nem osztottak lapot. Azok közül, akiknek valóban osztottak lapot, senkiben fel sem merült annak a gondolata, hogy Magyarország ne töltse be a neki járó tisztséget. A Tanács főtitkárságával napi kapcsolatot tartunk, készülünk a feladatra.
Az uniós elnökség nemcsak arra teremt kiváló lehetőséget, hogy hazánkat és álláspontját még inkább megismerjék az Európai Unió tagországaiban, hanem arra is, hogy alakítani tudjuk Európa jövőjét. Ennek kapcsán a magyar elnökségnek három legfőbb prioritása lesz: a demográfia, a versenyképesség és a kohéziós politika jövője"
- írja Facebook-bejegyzésében Varga Judit.

Varga Judit két hete már beszélt az EU-soros elnökségről

Az igazságügyminiszter május 8-án egy konferencián a soros magyar EU-elnökségről is beszélt. Varga Judit akkor azt mondta: a magyar EU-soros elnökség jövő júliustól az EU-s intézményi ciklusváltás idejére fog esni. ”Nem tudom, hogy ellenfeleink ezen elgondolkodtak-e már, hogy a magyarok kezében lesz különböző döntések levezénylésének a feladata”.

Az Európai Parlament (EP) június 1-jei plenáris ülésén újabb állásfoglalást készül elfogadni a magyarországi jogállamiság helyzetéről és a befagyasztott uniós forrásokról. Az ötpárti határozati javaslat eljutott tervezete megkérdőjelezi, hogy Magyarország képes lesz-e hitelesen ellátni az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét 2024-ben, miközben megsérti az EU alapvető értékeit és nem tartja magát a lojális együttműködés elvéhez.

Az EP szerint Magyarország alkalmatlan lehet a soros elnökségre

A Népszava szerint az EP ezért felszólítja a Tanácsot, hogy találjon megoldást a problémára, másként a parlament fog közbeavatkozni.

Magyarország a jövő év júliusától hat hónapon át látná el a tagállami kormányokból álló EU Tanács elnöki posztját. A soros elnökség koordinálja az intézmény jogalkotással kapcsolatos tevékenységét és képviseli a többi uniós szervvel fenntartott kapcsolataiban.

Az állásfoglalás-tervezet felszólítja az EU költségvetését kezelő Európai Bizottságot, hogy találjon módot arra, hogy az uniós források eljussanak a polgárokhoz és a vállalkozásokhoz akkor is, ha a kormány nem hajlandó megfelelni a jogállamiság elvárásainak.

A dokumentum egyben megjegyzi azt is, hogy az EP tavaly szeptemberi határozatának elfogadása óta tovább romlott a jogállamiság és az alapvető jogok helyzete Magyarországon. A példák között említik a tanárok jogállásának, szociális és munkajogainak korlátozását.

Kovács Zoltán: az EP minden ciklusában ott vannak a Soros-univerzum hasznos idiótái

"Volt Tavares, Sargentini, aztán Delbos-Corfield és Freund - elavultak, szánalmasak és nevetségesek" - írta az államtitkár a közösségi oldalon. A politikus egy képernyőmentést csatolt a tweethez Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő egyik korábbi üzenetéről, melyben azt írta, hogy ha Orbán Viktor 2024-ben átveszi az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, akkor az EP-nek meg kell fontolnia, hogy kitiltsa őt az uniós parlament épületéből. "Nem tárgyalunk autokratákkal" - írta Freund.

Fotó: Varga Judit Facebook-oldala