Román Károly hat évvel ezelőtt köszönt el a földi léttől, de a tanár urat azóta sem feledték el Székesfehérváron. Rá emlékezett hétfőn délután a Vörösmarty Társaság.  

Méltóbb emléket aligha lehet állítani annál, mint amit Tanár úr maga alkotott: Fehérvári diákok generációinak emlékei, irodalomtörténészi és alkotói munkája, a "Perelj, Uram!" színpadra vitele, de maga a Vörösmarty Társaság is az. Szellemi és közösségi teljesítmények, amelyek halhatatlanná tették Román Károlyt, nem csak szerettei, de egész Fehérvár számára!

- számolt be az emlékestről Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere közösségi oldalán.

A megemlékezésen közreműködött Sebők Melinda irodalomtörténész, egyetemi docens, aki Román Károly az irodalom áramában címmel tartott előadást, majd ezután hallható volt P. Maklári Éva költő, író Román Károly a "kultúrkirály" és Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnökének, a Villikárálytól az emléktábláig című előadása.

A rendezvényen első ízben adták át a Román Károly-díjat. A díjazott, Sebők Melinda, az emlékest első előadója volt, aki a székesfehérvári József Attila Gimnáziumban érettségizett, magyar-angol szakos diplomát, majd irodalomtudományi PhD-fokozatot szerzett az ELTE BTK-n. Jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem BTK Modern Magyar Irodalomtudományi Tanszékének egyetemi docense - közölte az okkfehervar.hu.
 
Román Károly 1959 fejezte be egyetemi tanulmányait magyar - történelem szakon. A diploma megszerzését követően Székesfehérvárra került, ahol az akkori megyei könyvtárban kezdett el dolgozni. Évtizedeken át tanított a Vasvári Pál Gimnáziumban, mielőtt nyugdíjba vonult. 2013 májusában töltötte be 80. születésnapját, de ma is fáradhatatlanul dolgozik. Aktív tagja Vörösmarty Társaságnak, részt vesz a Lánczos Kornél-Szekfű Gyula Ösztöndíj Alapítvány felügyelő bizottságának munkájában, alkot és segít minden hozzá fordulónak. Elévülhetetlen érdemei vannak az Árgus irodalmi folyóirat indításában. Számos kötet szerzője, irodalmár, akihez hasonló nagy tudású egyéniség ma már nagyon ritka. Székesfehérvár kulturális életének is kiemelkedő, meghatározó egyénisége, akinek munkásságát szeretett városa díszpolgári címmel ismerte el

- írta róla tíz évvel ezelőtt a szekesfehervar.hu.

Tanár urat nagyon szerették, tisztelték Fehérváron, 2000-ben Székesfehérvár Díszpolgára lett, 2015-ben Toldy Ferenc-díjat az irodalomtörténet területén kifejtett tevékenységéért, majd 2016-ban Magyar Arany Érdemkeresztet kapott - olvasható a Köztérkép oldalán. Halála után négy évvel, 2021-ben a Vörösmarty Társaság kezdeményezte emléktábla készítését , amelyet születésének kilencvenedik évfordulóján avattak fel. A Román Károly emlékének tisztelegve elkészült dombormű Kocsis Balázs alkotása.

A polgármester bejegyzéséhez érkezett hozzászólásokban is jó szívvel emlékeztek Román Károlyra, köztük az egyik volt diákja is:

Román Tanár ùr irodalom órái legendásak voltak, mindannyian csodáltuk sokrétû tudását, lebilincselô szemèlyisègèt, s nagy tisztelettel ès szeretettel gondolok rá.

Fotó: okkfehervar.hu