Szeles Péter, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője pénteken arról tájékoztatta portálunkat, a frisshirek.hu-t, hogy több alkalommal is riasztották a tűzoltókat az elmúlt napok esős időjárása miatt:

  • Szerda délután Karancsberényben, a Rákóczi úton a hegyoldalról nagy mennyiségű csapadék és sár zúdult le, két ingatlan udvarát veszélyeztette. A helyszínen a salgótarjáni hivatásos tűzoltók a HELP Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint a Palóc mentőcsoport tagjai avatkoztak be.
  • Bujákon a településen átfolyó Virág és Bujáki patak kiöntött és lakóházakat veszélyeztetett. A védekezési munkálatokat a pásztói hivatásos tűzoltók mellett  a helyi és a héhalomi önkéntes tűzoltók, valamint az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai hajtották végre, a vízeltávolításban és a homokzsákok elhelyezésében a tűzoltókat helyi lakosok is segítették.
  • Nógrádsipeken is a települést átszelő Rimóc-Sipek patak veszélyeztette a helyi lakosokat. A medréből kilépett patak miatt rengeteg lakos háza került veszélybe. A szécsényi és a balassagyarmati hivatásos tűzoltók mellett Szécsényfelfalu, Magyargéc, Nógrádmarcal, Endrefalva, valamint a HELP önkéntes tűzoltói vettek részt a védekezésben. Munkájukat több mint kétszáz helyi lakos segítette, a településen Részleges Operatív Törzs működött a káreset felszámolása alatt. Lakosságvédelmi intézkedés keretében tizenkét embert a Kúria épületében helyeztek el.
  • Rimócon szintén a Rimóc-Sipek patak öntött ki, ide a Nógrádsipeken felszabadult egységeket vezényelték át a védekezési feladatok végrehajtására. Vízeltávolítást végeztek, valamint homokzsákokat helyeztek el. Lakosságvédelmi intézkedés keretében egy embert rokonoknál helyeztek el a településen.
  • Csütörtök reggel Szécsényben folytatódott a védekezés, a város alsó részén lakókat veszélyeztette a víz. A szécsényi és a balassagyarmati hivatásosok mellett a helyi, a Kisherceg, valamint az Ipoly-völgyi önkéntes tűzoltó egyesületek tagjai látták el az érintett épületek védelmét.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is beszámolt a közösségi oldalán a nógrádi káresetekről.

Mint írták,

senki sem sérült meg, de több lakóház lakhatatlanná vált.

Fotó: Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság