1849. május 21-én a honvédsereg háromhetes ostrom után visszafoglalta Buda várát. Ennek emlékére 1992 óta ezen a napon ünnepeljük a Magyar Honvédelmet. Székesfehérvár Önkormányzata és a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete a több mint húszesztendős hagyományhoz híven idén is gálaesten köszönte meg a fehérvári helyőrségben szolgáló katonák áldozatos munkáját. Emellett itt adták át a város által alapított díjat és a HTBK elismerését.
  
A Vörösmarty Színházban rendezett ünnepi eseményen huszonegyedik alkalommal adták át a Gyuricza- emlékgyűrűt. Ezt a díjat az elmúlt közel negyed század alatt mindig a mozgalomért legkiválóbb munkát végzettek kaphatták meg. Így őrizték meg a Gyuricza-emlékgyűrű rangját és méltóságát - hangsúlyozta dr. Varga József nyugállományú ezredes, a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Közhasznú Szövetség elnöke, aki dr. Görög István nyugállományú ezredes, alelnökkel közösen adta át a díjat. Idén Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök, a HTBK Székesfehérvár alapító tagja és Lázár György, a HTBK Szegedi Tudományegyetem szervezetének elnöke vehette át a rangos elismerést.
  
Az esten ünnepi köszöntőt mondott Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András, aki óriási értéknek nevezte, hogy ma hazánkban békében, nyugalomban, szabadon jöhetnek össze közösségek, legyen szó zenei koncertről, civil szervezet közgyűléséről vagy éppen kosárlabda bajnoki döntőről. Ezt a békét, ezt a nyugalmat meg kell becsülni és köszönetet kell mondani azoknak, akik tettek és tesznek azért, hogy ez így is maradjon: a katonáknak és a katonacsaládoknak.
Katonavárosi létünk hagyományainkat is jellemzi, de meghatározza a város jelenét is. Székesfehérvár ma is meghatározó szerepet tölt be a Magyar Honvédség és a NATO vonatkozásában. Székesfehérvár nem feledkezett meg soha a katonák megbecsüléséről, a felszerelés biztosításáról, legyen szó hivatásos vagy tartalékos állományról, és mindenkiről, aki őket segíti, támogatja
- mondta, majd átadta a Magyar Királyi 17. Honvéd gyalogezred parancsnokának tiszteletére az Önkormányzat által alapított Sipos Gyula-díjat, amellyel - a Közgyűlés egyhangú döntése alapján - a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezrede munkáját ismerték el.

Az ezred statisztikái szerint csak az elmúlt öt évben több mint 1.500 darab, robbanótestekkel kapcsolatos bejelentést kezeltek a tűzszerészek Fejér vármegyében és az alakulat katonái több száz alkalommal ártalmatlanítottak veszélyes robbanóeszközöket Székesfehérvárott, ugyanezen időszakban. Tavaly 65 esetben vonultak a katonák soron kívül székesfehérvári, vagy Székesfehérvár környéki bejelentésekhez is. Az elmúlt évben az ezred tűzszerészei többször végeztek mentesítést a Börgöndi úton, a Szent István Király Múzeum ásatásán. Az Alsóvárosi réten folytatott zöldfejlesztési projekt munkálatai közben előkerült, 100 kilogrammos szovjet légibombát hatástalanítottak, valamint az alakulat katonái egy olyan különleges művelet keretében is tanúbizonyságát adták szakértelmüknek és elhivatottságuknak, amely során a Videoton telephelyén előkerült, különösen veszélyes anyagot ártalmatlanítottak - sorolta Cser-Palkovics András. A Sipos Gyula-díjat Szilágyi Zsolt Lajos ezredes, az alakulat parancsnoka vette át - számolt be az eseményről az Önkormányzati Kommunikációs Központ.
 
Fotó: okkfehervar.hu