Az ingyenes programhoz kapcsolódóan Zalaegerszegre látogatott NguyenThiBichThao, Vietnam magyarországi nagykövete, akit Balaicz Zoltán polgármester, Vadvári Tibor alpolgármester, Góra Balázs önkormányzati képviselő, Kiss Ferenc és Balogh Miklós volt országgyűlési képviselők, valamint Hóbor József helyi szervező fogadott.

A 100 millió lakosú, több ezer éves kultúrájú, dinamikusan fejlődő, vonzó turisztikai célpontot jelentő ország GDP-je 2022-ben jelentős mértékben, 8 százalékkal növekedett. Ebből a dinamizmusból, s annak alapját adó turisztikai kínálatból, az ország gasztronómiájából kaphattak ízelítőt az érdeklődők a kulturális napon, amit ekkora méretben első alkalommal rendeztek meg hazánkban. Magyarország és Vietnam diplomáciai, gazdasági, kulturális és oktatási együttműködése példaértékű.

Vietnám kultúrája változatos, merőben eltér hazánkétól.Sajnos az ország klímája június közepén fehér ember számára általában már elviselhetetlen, de a helyiek már hozzászoktak a száraz meleghez. A monszun időszakokban rövid záporok formájában sokat esik általában azonos időben és különböző mértékben az ország más és más részén. A vietnamiak gondolkodásmódjában teljesen keverednek a hagyományok és a modern életvitel divatjelenségei. A hétköznapokat, a kultúrát befolyásolja a hitvilág, dacára annak, hogy a vietnamiak nagy többsége hivatalosan ateistának mondja magát, alkalmazkodva a kommunista rendszer ideológiai jellegéhez. Nem csókolóznak az utcán, a kéz a kézben járás viszont elfogadott. A vietnami társadalomban a nemek egyenjogúsága nem érvényesül, bármennyire is törekednek erre hivatalosan.

Vietnam mindemellett az egozikus tájak és különleges ízek birodalma. A vietnámi konyhában, ahogy Ázsia szerte, mindent felhasználnak, semmit sem hagynak veszendőbe menni. Ennek szellemében természetes a belsőségek – tüdő, máj, szív, vese, lép, nemi szervek – , s mindennemű ehető, kígyók, kutya, macska, selyemhernyó, vagy éppen a félig kifejlődött, főtt kacsaembrió (balut) fogyasztása, ám a vietnámi konyhát minden figyelemfelkeltő érdekessége ellenére sem ezek a bizarr alapanyagok jellemzik és teszik igazán különlegessé.

A ying és yang az egyensúlyra törekvés egyik ázsiai vezérelve, az egyensúly pedig a hosszú és kívánatos egészséges élet alapja. Miközben az ázsiai konyhákat a felszínen a textúrák és ízek erőteljes kontrasztja uralja, a mélyben az egyensúly, a „hevítő” és „hűvös” összetevők harmóniájának megteremtése vezérli. A nyáridőben felszolgált „hűvös” kacsahúshoz ezért adnak egyensúlyt teremtő, „hevítő” gyömbéres-halszószt. A csirkehús és sertés a „hevítő” tulajdonságaikba vetett hit miatt lettek a tél hagyományos ételei északon. A fűszeres, hevítő ételeket „hűvös”, savanyú ízzel hozzák egyensúlyba. A „hűvös” vagy „hideg” tengeri ételeket az egyensúly érdekében „hevítő” fűszerekkel, például gyömbérrel fűszerezik.

Fotók és forrás: Balaicz Zoltán Facebook-oldala