Orbán Viktor kormányküldöttséget indít útra Izraelbe - írta meg az rtl.hu a Times of Israel és a Walla News híradásai alapján. A küldöttséget Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter vezetheti majd.

Ezzel ő lesz az első kormánypolitikus, aki Izraelbe látogat Benjamin Netanjahu tavalyi megválasztása óta

- hívta fel a figyelmet a magyar lap. Igaz, tavaly éppen azokban a napokban járt a közel-keleti országban Novák Katalin és kíséretében Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, miután a választást megtartották, de akkor még a korábbi miniszterelnök, Jair Lapid volt tisztségben, és Netanjahu-val csak mint felkért miniszterelnökkel találkozott a magyar delegáció - amelyről akkor a frisshirek.hu-n is beszámoltunk.

Az izraeli lapok arról számolnak be hivatalos forrásokra hivatkozva, hogy Gulyás Gergely találkozni fog majd Benjamin Netanjahuval és más kormánytagokkal, továbbá május 15-én a külkapcsolati tanácsban is beszédet tart majd. Az értesülés szerint a magyar nagykövetség fordult elsőként a tanácshoz, és javasolta a rendezvényt. Már azt is tudni vélik, mi lesz a magyar kancelláriaminiszter előadásának címe:

Magyarország: Demokratikus legitimitás és nemzeti érdek háború idején Európában.

Az rtl.hu emlékeztet, hogy Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu szoros szövetségesei egymásnak, már-már barátinak is nevezhető kettejük kapcsolata, aki hozzá hasonló politikát folytat a közel-keleti országban, hasonlóan 15 éve vezető pozícióban. Tavaly decemberi győzelme után Netanjahu még fokozta szélsőjobboldali arcélét, arab- és palesztinellenes kormánya keményvonalas politikát hirdetett meg,

a magyar NER kiépítéséhez hasonló törvénytervezetei ellen pedig hetek, hónapok óta hatalmas tüntetések zajlanak szerte Izraelben.

A tiltakozások transzparensein is feltűnt már az orbáni párhuzamos. A demonstrálók attól tartanak ugyanis, hogy Netanjahu az autokratikus és illiberális magyar politikai rendszer mintáját szeretné Izraelben átültetni. Az egyik izraeli lap arra is felhívta a figyelmet, hogy Orbán Viktor számít a legszorosabb szövetségesének az Európai Unión belül is Netanjahunak, aki nem egyszer vétózott már Izrael miatt is.

A kiemelt kép forrása: MTI / Bruzák Noémi