Anno Fatalin Gyula erdőmérnök ötlete nyomán a Jeli Arborétum példájára hozták létre egy átjárhatatlan akácosból. 1973-tól kezdve fokozatosan több ezer havasszépét (azáleát) telepítettek a zalaegerszegi erdészet dolgozói. A színpompás, csodálatos illatú azálea, más nevén rododendron vagy havasszépe, április végén, májusban borul színkavalkádba.

Illata leginkább csak a sárga virágú (kaukázusi) azáleának van, ez az illat viszont az egész völgyet belengi. Érdemes többször is visszatérni ide, mert az egyes fajták virágzási idejének eltérése következtében folyamatosan változik a völgy. A pompás „rododendronszurdokban” szigorúan védett növényeket, s számos fenyőfajt is találhatunk.

Az Azáleás-völgyből egy kellemes erdei sétával lazán eljuthatunk az Aranyoslapi forráshoz vagy akár a bazitai TV-toronyhoz, ahonnan továbbra is csodálatos városi panoráma tárul elénk, nem beszélve a finom, frissitő kávéról, amelynek kortyolgatása közben a természetet fürkészve, bátran elmondhatjuk a zalaiak által jól ismert szlogent: "Magasan a legjobb!"

Ráadásul a völgy közvetlen közelében mindenkit vár az Alsóerdei Sport- és Élménypark, amely számos élményelemével fantasztikus kikapcsolódás családoknak, a sportot kedvelőknek egyaránt.