Ahogy azt lapunk korábban hírül adta, állatkínzás vétsége miatt tíz hónap börtönre és egy év közügyektől eltiltásra ítélték azt az ózdi férfit, aki 2023. március 25-én az udvarukon tartott kölyökkutyát szándékosan földhöz vágta, elmondása szerint azért, hogy megsüsse és megegye.

Az eset kapcsán április 22-én délután Ózdon gyülekeztek – hangsúlyozottan politikamentes – felvonulásra a Betyársereg, a Szurkolók az Állatokért Alapítvány és a Sportolók az Állatkínzók Ellen csoport tagjai, s az LMP is képviseltette magát.

A résztvevők a városközpont egyik parkolójába szervezték a találkozást, majd innen sétált át a menet a bűncselekmény helyszínére.

Itt Kapin Richárd, a Szurkolók az Állatokért Alapítvány vezetője beszédében hangsúlyozta:

elég volt a szenvedésből, elég volt a halálból, elég volt az állatkínzásból.   
Ma itt azért jöttünk össze, hogy együtt felemeljük a hangunkat az állatokért, az állatvédelem mellett. Talán ilyen még soha nem volt, hogy betyárok együtt harcoltak volna egy jó ügyért a romákkal és olyan politikusokkal, akik valószínűleg sok mindenben nem értenek egyet. Ez ma egy történelmi jelentőségű dolog, mert együtt van elegünk az állatkínzásból és együtt szeretnénk tenni valamit érte

– jelentette ki.

Véleménye szerint

örömhír, hogy Magyarországon ilyen gyors tárgyalásra állatkínzás miatt még nem került sor, ráadásul tíz hónap letöltendő büntetést kapott az elkövető.

Úgy gondolja, hogy ez egy korrekt lépés a bíróság részéről, a kérdés csak az, hogy ha ezt itt meg tudták tenni, akkor

miért kell az ország más pontjain hasonló ügyekben éveket várni az ítéletre,

és miért csak felfüggesztett büntetéseket kapnak az elkövetők.

A szót ezután Szabó-Kellner Katalin, LMP-s önkormányzati képviselő vette át, aki szerint az állatvédelem egy politikus számára elsődleges kell legyen.

Aki nem olyan jólelkű, hogy kiálljon a védtelen állatok mellett, az nem ember 

– szögezte le határozottan. Ezután

az állatkínzók részére adandó letöltendő szabadságvesztés fontossága mellett érvelt,

s kifejezte elismerését az állatvédő szervezetek munkája előtt, illetve támogatásáról biztosította őket.

Tánczos Krisztián, a Sportolók az Állatkínzók Ellen szervezet képviseletében szólalt fel, s kifejtette, hogy véleménye szerint a saját felesége nem örül úgy senkinek, mint a háziállata. Egyúttal biztosította a résztvevőket arról, hogy

történjen bárhol az országban állatkínzás, ők ott lesznek és rendet fognak tenni.

Egyúttal kérte a hatóságokat, hogy segítsék az állatvédők munkáját.

Az őt követő Schmuck Erzsébet elmondása szerint ma elsősorban nem LMP-s politikusként, hanem állatbarátként jelent meg. Véleménye szerint az állatvédelmi törvényhez „hozzá kellene nyúlni”,

szigorúbb jogszabályokra volna szükség,

több forrást kellene biztosítani a civil szervezeteknek, az állatmenhelyeknek, s a lakosság körében is pozitív szemléletváltozást kell elérni.

A beszédeket követően a gyülekezet békésen oszlott fel.

Fotó és videó: frisshírek.hu