Ahogy a napi.hu kifejti, a Kórházszövetség közleményében kifejezi, hogy a betegek ügyét akarják szolgálni az intézményekben, és szeretnék, ha a betegek és a hozzátartozók jobban értenék az egészségügy világát.

Jelenleg kevés az orvos és különösen kevés az ápoló, de a pénz sem elég, ugyanakkor értik, hogy a betegek könnyebben elérhető és gyorsabb egészségügyi ellátást szeretnének. A sorban állásokat, a várólisták és előjegyzések rövidítésének érdekében jobb szervezéssel és célzott programokkal igyekeznek javítani az egészségügyi döntéshozókkal szorosan együttműködve - közölték.

Jelenleg 40 ezer beteg vár valamilyen műtéti beavatkozásra a hazai fekvőbeteg-ellátásban. Szürkehályog-műtétre közel 13 ezren, térdprotézisre 11,4 ezren, csípőprotézisre pedig 7,4 ezer beteg várt márciusban.

A Szövetség arra is kitért, hogy szeretnék elérni, hogy a több és jobb munkáért az ápolónak, az orvosnak és a kórháznak is több pénz járjon, és hogy a gyógyításhoz szükséges költségeket fedezze a finanszírozás; a váratlan mértékű infláció és energiaár-robbanás az állam segítsége nélkül a kórházakban kezelhetetlen, a központi támogatások és közös beszerzések azonban nem szabad, hogy a gyorsaság, rugalmasság és a minőség rovására menjenek.

Hozzátették:

az ápolói hivatás megbecsülése és a pálya vonzóvá tétele nemzeti sorskérdés, és nagyon széles összefogást igényel.

Az MKSZ Tapolcán tartja XXXV. éves kongresszusát, a háromnapos rendezvény alatt az egészségügy minden területét érintő tematikus előadásokat tartanak szakkiállítással egybekövetve.

Fotó: illusztráció / freepik