Kemény szavakkal illette az Orbán Viktor politikáját Luxemburg miniszterelnöke.

Az Európai Parlament szerdai ülésén a felvállaltan homoszexuális Xavier Bettel így fogalmazott:

szégyellem, hogy egyes politikusok a kisebbségek rovására akarnak szavazatokat nyerni. Ez már megesett történelmünk folyamán.

Erre a megjegyzésre a fideszes Deutsch Tamás arra kérte a kormányfőt, hogy ne bélyegezze meg az eltérő meggyőződéssel és szexuális orientációval rendelkező embereket - írta a euronews.com. A luxemburgi miniszterelnök azt a mondatát, hogy az "ez már megesett történelmünk folyamán" - nem részletezte, de akár az 1930-as évekbeli, németországi időkre is gondolhattak az ott ülők, amikor a nácik a zsidókat származásuk miatt üldözték, de üldözték a homoszexuálisokat is eltérő orientációjuk miatt.

Bettel keményen bírálta a magyar gyermekvédelmi törvényt is 

A luxemburgi miniszterelnök a magyar gyermekvédelmi törvényre is éles megjegyzéseket tett, amikor így fogalmazott:

"ha valaki ebben a parlamentben azt gondolja, hogy azért lettél homoszexuális, mert olyan adást néztél a tévében, vagy olyan dalt hallgattál, akkor az nem ért semmit. A legnehezebb dolog egy homoszexuális számára az, hogy elfogadja önmagát. Nem kérünk szánalmat, nem kérünk szolidaritást, nem kérünk együttérzést, csak tiszteletet." 

In over 70 countries I wouldn’t be able to celebrate my third wedding anniversary ????today because I would be in jail or even worse. XB #EqualRights pic.twitter.com/MjYn4lwkTX

— Xavier Bettel (@Xavier_Bettel) May 15, 2018

Mondandójának folytatásában feltette a kérdést:

tudják, hány fiatal követ el öngyilkosságot azért, mert nem beszélhetnek a homoszexualitásukról? A homoszexuálisok megbélyegzése, és azt állítani, hogy szexuális orientációjuk az oktatás, a kultúra és az audiovizuális ágazat hibája, ellentétes azzal, amit az Európai Unió jelent, a nyitottsággal és a toleranciával.

Nem az első eset, hogy komoly kritika éri Magyarország gyermekvédelmi törvényét, amelyet 2021-ben vezettek be.

Kötelezettségszegési pert indított a törvény miatt a magyar kormány ellen az Európai Bizottság, mellé pedig további több mint tíz tagállam csatlakozott, mint felperes.

Fotó: Xavier Bettel Twitter-oldala