A médiavállalat beleegyezett, hogy a jogi eljárás lezárása fejében 787,5 millió dollárt fizet az őt perlő vállalkozásnak - adta hírül az MTI.

A Dominion Voting Systems 1,6 milliárd dollárra perelte rágalmazás miatt a Fox News-t,
amiért a 2020-as elnökválasztást követően a médium több műsorában megkérdőjelezték a választás lebonyolításának törvényességét, megemlítve a szavazógépek szerepét is ebben.

A perben kedden tartották volna az első tárgyalást a nyitó perbeszédekkel, amikor a felperes és alperes fél bejelentette a peren kívüli egyezséget. A Fox News, a nézettségi adatok alapján az Egyesült Államok legnézettebb hírtelevíziója.

A Telex az AFP híradása alapján részletezi, hogy a tévécsatornán Donald Trump egyik jogásza, Sidney Powell nyilatkozta a következőket a 2020-as amerikai elnökválasztás után (amelyet Trump elbukott):

bizonyítéka van arra, hogy Joe Biden elcsalta a választást a cég szavazógépeivel.

Abban az időben Powell visszatérő vendége volt az egyik legnépszerűbb amerikai hírcsatorna, a Fox News műsorainak. Az emlegetett cég, a Dominion pedig beperelte a tévét és a jogászt is, mert szerintük hazugsággal rossz hírüket keltették.

A Telex emlékeztet, hogy fontos lett volna a tárgyalás, amelytől most eltekintettek, hiszen azáltal derülhetett volna ki, hogy hogyan és mennyire büntethető egy médium az általa tudatosan terjesztett álhírekért.

A Fox News szerkesztői ugyanis pontosan tudták, hogy a választási csalás hazugság, mégis helyt adtak az állításoknak.

A peren kívüli megállapodásnak köszönhetően elkerülte a Fox News a komoly bírságnál is nagyobb csapást, hogy a tulajdonosnak, Rupert Murdoch-nak kellett volna nyilvános tárgyaláson tanúskodnia. Ahogy beidézhették volna Sean Hannity műsorvezetőt, és azt a Tucker Carlsont, aki Orbán Viktor nagy csodálója, és 2021-ben interjút is készített a Karmelitában a magyar miniszterelnökkel.

A kiemelt kép forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala