A nyugat-nógrádi térség egyik legdinamikusabban fejlődő faluja a Börzsöny alján található, javarészt német ajkú lakosságú település. Egyre többen települnek le itt, választják életterüknek a vadregényes vidéket, szép házak sorakoznak az utcákon, a vasúton túli dombokon is egyre több otthont húznak fel az emberek.

A kedvező demográfiai mutatók igazolására talán elég csak annyit mondani, hogy a bölcsőde és az óvoda tizenkettes, illetve huszonnyolcas létszámmal, maximális kihasználtsággal működik - fejtette ki véleményét a község közösségi oldalán German József polgármester.


Éppen ezért gondoltunk arra, hogy az emelkedő gyermekszám miatt a száztizenöt esztendővel ezelőtt alapított és 2019. augusztus 30-án bezáratott általános iskolában az alsó tagozaton megindítjuk az oktatást, mert a szépen fejlődő lakóhelyünk érdeke is ezt kívánná.

Az önkormányzat megkezdte az előkészületeket, hogy idén szeptember 1-jétől ismét nebulókkal teljen meg az épület, ehhez minden személyi, anyagi és adminisztratív feltételt biztosítottak. A folyamatok véglegesítése előtt azonban mindenképpen szerették volna felmérni az igényeket.

"Legnagyobb meglepetésünkre csupán három család igazolta vissza, hogy szívesen járatná Berkenyén iskolába a gyermekét. A többiek ragaszkodnak az eddigi állapotokhoz. Mi igyekeztünk megteremteni a lehetőséget, hiszen nem mindegy, milyen körülmények között és milyen messzire az otthonuktól nevelődnek a fiúk és a lányok, de úgy látszik a fáradozásaink hiábavalónak bizonyultak, így továbbra is oktatási intézmény nélkül maradunk" - fejtette ki szomorúan a polgármester.

Fotó: wikipedia