Puszi, Karácsony Gergely – a mobilfoxosok éjszakai akciója és a főpolgármester reakciója

Karácsony Gergely főpolgármester által meghirdetett közösségi virágültetésre már nem lesz szükség a Deák téren, ugyanis a Mobilfox influenszerei éjszaka új növényeket ültettek a helyére. Az akciót követően "puszit" küldtek a főpolgármesternek, aki viszont kritikával illette az ültetés szakszerűségét, de hozzátette, hogy "nem baj", mivel a Főkert munkatársai óvják és ápolják majd a virágokat.

Április 28-ra tervezte Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi virágültetést a Deák téren, ahol korábban a Mobilfox cég pénzszóró akciója során letaposott növények helyreállítására került volna sor. Azonban a cég influenszere, Szépréthy Roland bejelentette, hogy az összes elpusztult virág helyére már éjjel új növényeket ültettek.

A Mobilfox tulajdonosa, Diller Kevin és a cég tiktokos arca, Szépréthy Roland az Indexnek adott interjúban elismerték, hogy az akció talán nem volt a legjobb ötlet. Szépréthy vállalta a felelősséget a történtekért, és TikTok-videóban ígéretet tett a növények újraültetésére. Ezzel egyidejűleg üzent is Karácsony Gergelynek, hogy ne próbáljon rajta keresztül politikai figyelmet szerezni.

Szépréthy pénteken egy Instagram-sztoriban "puszit" küldött a főpolgármesternek, és megmutatta a helyreállított területet. Az újraültetési akciót április 25-én éjszaka végezték el, és a helyszínen készült képek is bizonyítják a munkálatokat.

Karácsony Gergely a saját Facebook-oldalán szintén április 25-én jelentette be a közösségi ültetési tervét, de a Mobilfoxosok gyors beavatkozása miatt az ő akciójára már nem kerülhet sor a Deák téren. A főpolgármester szerint az influenszerek által végzett ültetés nem volt túl szakszerű, és a Főkert munkatársainak kétszer annyi munkát adott, amelynek az árát a cégnek fogják kiszámlázni. A pénzszórás szervezői ellen jogosulatlan reklámtevékenység és közterület használat miatt indult eljárás.

A tíz országban aktív Mobilfox mára a magyar Z és alfa generáció egyik meghatározó véleményvezérévé vált, a cég nem csak többmilliárdos árbevétellel dicsekedhet, de övék az egyik legtöbb megtekintéssel büszkélkedő hazai TikTok-csatorna is. A telefontokwebshopból, illetve TikTok- és YouTube-influenszerkedésből álló birodalom sokak számára azonban csak a pénzszórós akciójuk után vált ismertté.

Karácsony Gergely videóüzenetben reagált a Mobilfoxosok éjszakai virágültetésére, elismerve, hogy a munka nem volt túl szakszerű, de megjegyezte, hogy "nem baj", mivel a Főkert munkatársai óvják és ápolják majd a virágokat. A főpolgármester megerősítette, hogy április 28-án vasárnap, 15 órától közös virágültetést szervez a Március 15-e térre, a Petőfi szobornál, ahol „szakszerűen″ megszépítik a várost.