Vízhez kötődő fajról lévén szó, a nemzeti parkon belül elsősorban a Körös és a Maros folyó árterében költenek. A Maros-ártérben a korábbi években két fészek volt ismert, de tavaly is csak az egyik volt aktív. A nemzeti park munkatársai idén március végén észlelték az első fekete gólyát, a tavaly is aktív revírben. Ez feltehetően a hím példány, amely megérkezése után azonnal elkezdte tatarozni a fészket.

Idén tavasszal már a második árhullámot tapasztalhatjuk a Maroson. Ez örvendetes a fekete gólyák szempontjából, mivel az ő elsődleges táplálékuk a hal. Az árvíz levonultával kint rekedt halak bőséges táplálékforrást jelentenek a fekete gólyák, és számos más védett madárfaj számára. 

Március 20. tájékán a Hármas-Körös árterében is megjelentek az első fekete gólyák. Eddig három példányt láttak, de bizonyára követik őket a többiek is. Tavaly a térségben öt fekete gólyapár rakott fészket, sajnos azonban csak egyben volt sikeres költés.

A Kis-Sárrét részterületen tavaly három pár fekete gólya fészkelt, a Fekete-Körös árterében egyelőre még nem kerültek szem elé fekete gólyák.

Fotó: Pixabay/illusztráció