Az oltottak a felvett oltóanyagtól függetlenül védettnek érzik magukat a koronavírus káros következményeitől. Az oltatlanok kifejezetten a koronavírus ellen kifejlesztett oltásokkal kapcsolatban szkeptikusak, az általános oltás- vagy orvostudomány-ellenesség kevésbé népszerű álláspont a körükben.

Az oltottak és oltatlanok csoportja között érzékelhetőek ellentétek. Mindezek alapján úgy tűnik, hogy az oltáshoz való viszony egy új társadalmi törésvonalat hozott létre. Az első koronavírus elleni védőoltást 2020 karácsonyának másnapján adták be Magyarországon, a pandémia korábbiaknál is súlyosabbnak bizonyuló harmadik és negyedik hulláma által megtépázott 2021-es év egyik legfontosabb közéleti témájává pedig az oltások kérdése vált.

A helyzetet nem könnyíti meg, hogy a talán legnagyobb téttel járó választást, a saját egészségünkről szóló döntést kell meghoznunk, ráadásul úgy, hogy a megalapozott döntéshez szükséges ténybeli szaktudással csak nagyon kevesek rendelkeznek. Keveset tudunk, az információ viszont rengeteg: a politikai elittől, a szakértőktől, a médiából és a közösségi oldalakról álláspontok, vélemények, tapasztalatok és benyomások sokasága özönlik felénk. Végeredményben az egyes állampolgárokon múlik, fentiek közül melyeknek ad nagyobb hitelt, és végül a kínálkozó alternatívák közül melyik mellett teszi le a voksát.
A Zala Megyei Szent Rafael Kórház felhívja a figyelmét azoknak, akik még oltakozni szeretnének, hogy az oltópontot a Zárda utca felől, a Szájsebészet épületének lépcsőházából tudják megközelíteni.
Időpont: minden hónap első és harmadik csütörtök 8:00-10:00 óra között. A következő oltási nap: 2023. április 20.

Időpontot foglalni a https://www.eeszt.gov.hu/hu/covid-oltas-idopontfoglalas linken keresztül lehet, illetve az oltás felvételére lehetőség van regisztráció nélkül is a fenti nyitvatartási időkben.

Az oltási sor alapimmunizálásból (Janssen oltóanyag esetén 1 oltás, egyéb oltóanyagok esetén 2 oltás, immunhiányban szenvedő vagy immungyengítő kezelésben részesülő betegek esetén 3 oltás) és emlékeztető oltás(ok)-ból állhat. Az emlékeztető oltás általában 3. és 4. oltást jelent.

Ötödik oltás felvételére az immunhiányban szenvedő vagy immungyengítő kezelésben részesülő betegek számára van lehetőség. Gondozó orvos szakorvosi javaslata szükséges.

Mit vigyen magával?

Személyazonosító iratait és TAJ-kártyáját.

Ha már kapott oltást, akkor az oltási kártyát  és a papír alapú „Igazolást SARS-CoV 2 védőoltásról”.

Immunhiányban szenvedő vagy immungyengítő kezelésben részesülő betegek esetén gondozó orvos pecsétjével és aláírásával ellátott szakorvosi javaslatát (5. oltás).

Megfelelő hozzájárulási nyilatkozatot kitöltve.

Fotó: Zala Megyei Szent Rafael Kórház Facebook-oldala