A hagyományoknak megfelelően idén is Lillafüreden ünnepelte a költészet napját április 11-én, kedden Miskolc. Az eseményen először Pozsgai Péter, a polgármesteri hivatal kulturális és sport osztályának osztályvezetője köszöntötte a megjelenteket, aki felhívta a figyelmet a magyar nyelv ápolásának fontossága mellett egy másik évfordulóra is: Márai Sándor is ezen a napon született, aki a fortélyos félelem háborús időszakáról oly meggyőző, átütő erővel tájékoztatott.

- Ma is a fortélyos félelem időszakát éljük, a világjárvány és a szomszédunkban dúló háború, mely a kárpátaljai magyarságot is érinti, korábbi életünket alapjaiban változtatta meg, forgatta fel. Reméljük, hogy a járvány lecsengése után a béke is beköszönt, mert ugyan a mai Magyarország területén nincsenek harci cselekmények, és ne is legyenek, mégis igaz: fegyverek közt hallgatnak a múzsák – húzta alá.

Hagyomány a miskolci megemlékezéseken, hogy egy-egy értő szakember elemzi az Ódát. Idén Mizser Attila író, költő, irodalomtörténészre esett a szervező II. Rákóczi Ferenc Könyvtár választása.

– A vers valahol arról ad hírt nekünk, hogy a másik hiányának az elbeszélhetősége, leírása, a másik érzékletes megjelenítése csak a természet iktatásával, hozzáadásával történhet, alakulhat, ahogy a másik hiánya az emlékezésnek a felidézésnek gesztusában. A vers hangulata csendes, idilli, nyugodt, magasztos, érzelmi tárgyú és lelkesült – jelentette ki a szakember.

A beszédeket követően Miskolc képviseletében Pozsgai Péter osztályvezető, Osztermann Józsefné csoportvezető és Borkuti László közművelődési és turisztikai tanácsnok, a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár képviseletében Csoma-Simon Mária igazgatóhelyettes és Papp Dénes PR-vezető koszorúzták meg az emléktáblát. Hasonlóan emlékezett a MŰÚT és a Spanyolnátha szerkesztősége, valamint az Irodalom a kertben című programsorozat képviselője, Kégl Ildikó is.  

A megemlékezés végén Jacsó Pál költő, ügyvéd szavalta el a kultikus verset, József Attila Ódáját, ezt követően az ünnepség a függőkertben, a költészet teraszán folytatódott kulturális programmal.

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Miskolcon a megemlékezés helyszíne, Lillafüred is kötődik a költőhöz, hiszen kilencven éve itt írta meg az Ódát, a világirodalom egyik legszebb szerelmes költeményét. A területen közel két évtizede állítottak szobrot a költőóriásnak.

Fotó: kirandulastippek.hu