A csillagos nárcisz védett nárciszfaj, Babócsán mégis tömegével nyílik, a kert története a török hódoltságig visszavezethető, nevét is innen kapta.

A Basakert az egykori árpádkori település, később a középkori mezőváros, végül a török település 1980-as években feltárt, majd visszatemetett maradványait rejti. Itt volt Somogy megye legnagyobb alapterületű földvára. Az egykori épületek közül csak a gótikus Szent Egyed plébániatemplom kb. 1,5 m magasságú falazata látható. A nárciszmező különlegessége a csillagos nárcisz (Narcissus stellaris), mely a török idők óta virágzik a területen – írja a területről a Duna-Dráva Nemzeti park honlapja.

A legenda szerint a pasa kedvenc háremhölgyének akart hódolni a nárciszokkal, azzal fejezve ki a szerelme nagyságát, hogy csillagos nárcisszal ültette tele udvarát. Azt nem tudni, hogy a szerelem mennyire volt tartós a pár között, az azonban bizonyos, hogy a virágok örök mementói lesznek szerelmüknek.

Az idei évben az önkormányzat tájékoztatása szerint április 29-én tervezik megtartani a Nárcisznapot, amelynek szervezése még folyamatban van.

Fotó: babocsa.hu