Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, Magyarország nagy nehezen, de végül rábólintott a finn NATO-csatlakozásra és ezzel lényegében Finnország azonnal a szervezet tagjává vált. 

Kövér László, az Országgyűlés elnöke erről is beszélt a Bayer Zsoltnak adott interjúban, amelynek előzetesét a 444.hu szemlézte. A házelnök a beszélgetésben – amelyet ma este lehet teljes terjedelmében megtekinteni a Hír TV-n – kifejtette, hogy

a finnek lényegében az első adandó alkalommal hátba szúrták Magyarországot.

Miután a magyar parlament megadta a jóváhagyását – a szövetségben utolsó előttiként – a finnek NATO-tagságára, azok másnap csatlakoztak ahhoz a perhez, amit Magyarország ellen indított az Európai Bizottság a magyar kormány által gyermekvédelminek mondott perhez.

Igaz, Finnország nem egyedüliként csatlakozott ehhez, már 14 EU-tagország tett így: Belgium, Hollandia, Luxemburg, Dánia, Portugália, Írország, Spanyolország, Málta, Ausztria, Svédország, Szlovénia, Finnország, most pedig Franciaország és Németország. Emellett az Európai Parlament is betársult.

Kövér László hangsúlyozta: Magyarországon annak idején volt népszavazás a NATO-csatlakozásról.

Svédországban és Finnországban elfelejtették erről is megkérdezni az embereket, hogy vajon szeretnének-e tényleg a NATO-hoz csatlakozni, vagy csak ez a politikai elitjük magánvéleménye. A magyar képviselők tucatjával kaptak emaileket Svédországból és Finnországból, hogy ne fogadják el a csatlakozást, mert szerintük a döntés mögött semmiféle demokratikus legitimáció nincsen

– mondta a házelnök.

Mint mondta, „két olyan ország kérte, illetve kéri a hozzájárulásunkat egy szövetségbe való felvételhez, aminek mi már tagjai vagyunk, ők meg még nem, akik a legminimálisabb tisztelet sem tanúsították Magyarország, a magyar nép választásokon kifejezett akarata iránt”.

Kövér László szerint

ez a két ország a politikájukkal és nyilatkozataikkal mind a mai napig csak ártanak a magyar nemzeti érdeknek.

„Hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a kapcsolat a két ország között oda jusson vissza, ahol 10-15 évvel ezelőtt volt” – mondta a finnekről Kövér.

Fotó: Kövér László, az Országgyűlés elnöke. MTI/Illyés Tibor