Hosszú idő óta probléma a siófoki orvosi ügyelet biztosítása. Ahogyan azt már korábban a frisshírek.hu is megírta, a megemelkedett árak és a törvényi szabályozás hiányossága miatt nagyon nehezen lehet csak megoldani az orvosi ügyeletet a városban.

Most pedig Lengyel Róbert, a város első embere arról adott tájékoztatást a Facebook-oldalán, hogy rendőrségi feljelentést tett két orvos ellen, okirattal való visszaélés gyanúja miatt.

– Sokat foglalkoztam mostanában a városi orvosi ügyelet témakörével. Alkalmanként azt is leírtam, hogy bizony az ügyelet ellátásával kapcsolatosan időről-időre jönnek negatív lakossági jelzések. Egyik ilyen probléma, hogy az ügyeletes orvos (aki lehet, hogy épp az ország egy másik szegletéből jön Siófokra ügyelni) nem érkezik be időben a munkahelyére, hiába várják ott adott a személyzet és a betegek. Ez önmagában véve ugyan komoly gond, viszont a polgári jog szabályai szerint kezelendő.

De amikor annak a gyanúja merül fel, hogy az adott doktor késéssel érkezik meg, majd a jelenléti íven meg simán úgy tüntetik fel, mintha időben jött volna és ezen, a gyanú szerint meghamisított adatokat tartalmazó okmány alapján, adott esetben még a késése idejére eső pénzére is igényt tart, no az már nálam egy másik dimenzió.

Márpedig egy hozzám beérkezett jelzés, még egy februári napon, épp erről szólt. Jelesül, hogy a városi ügyeletről folyamatosan a kórház sürgősségi osztályára irányították át a betegeket, mivel a „lenti” ügyeletes orvos nem érkezett meg a munkahelyére.

Kivizsgáltattam és az került megállapításra, hogy az érintett 8 óra helyett valóban csak 11-kor esett be a rendelőbe, viszont a jelenléti íven 8 órai kezdés került bejegyzésre.  Pár napra rá soron kívüli ellenőrzést tartattam, akkor pedig a 16 órától ügyelni rendelt orvos 16:35-kor még sehol sem volt. Az asszisztense arról tájékoztatta munkatársaimat, hogy majd csak 18 óra körül tud beérkezni. Az utóbb bekért jelenléti íven azonban ott is 16 órai, azaz pontos kezdés lett ledokumentálva – írta a polgármester a posztjában.

Megkérdeztük a helyieket, hogy mik a tapasztalataik az ügyeleti rend kapcsán, szinte mindenki hasonló történeteket mesélt, mint amiket a polgármester is említett. A különbség csupán annyi volt, hogy ebben a két esetben rajta is kapták az orvosokat, míg az általunk hallott történetekben saját tapasztalatokat mondtak.

Fotó: pixabay.com