Debrecen közgyűlése megszavazta Gábor István főépítész előterjesztését, amely lehetővé tette a Fórum bevásárlóközpont bővítését a Csapó utca másik oldalára (a két épületrészt egy gyalogoshíddal kötnék össze). A javaslatot nagy egyetértésben fogadták el, csak a Momentum két képviselője szavazott nemmel.

A fejleményeket már akkor komoly felháborodás követte egyes, a debreceni cívisházakért aggódó csoportokban. A Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesület mot egy kiáltványt tett közzé a közösségi oldalán a közelgő városnap (április 11.) és műemlékvédelmi világnap (április 18.) apropóján. „Kiálts, város!” – idézik Szabó Magda történelmi drámájának címét, mivel a városvédők szerint a Csapó utcán is dráma játszódik, amely során eltűnik az épített örökség egy csoportja. Közölték, az egyesületük már két éve helyi védelemre, egyik épületét pedig idén műemléki védelemre is jelölték. Azt írják, a kiáltványt saját szakmai védelmük miatt is tették közzé -írja a Debrecíner.

Az egyesület szerint minden olyan építkezés, amely az értékes épületetek elbontásával és nagy mélységű földmunkával jár, a történelmi Debrecen eltűnését eredményezi, feltáratlan építészeti értékeket semmisíthet meg.

Az egyesület ezért kiterjesztené a helyi védelmet a cívisházak alkotta utcaképekre, valamint küzd egyes régi lakóházak műemlékké nyilvánításáért is. Azt írják, a céljuk a város gazdag történelmi múltjának és nagyalföldi karakterének sokkal színesebb megmutatása a lakosok és az örökségükkel gazdálkodók számára. Az egyesület hangsúlyozza, a műemléki és helyi védettség nem zárná ki a házak más, korszerű építészeti beruházás részeként való beépítését és új funkciókkal való ellátását.

Fotó: etterem.hu