Miskolcon egyébként majdnem minden esztendőben történik váratlan pincebeszakadás vagy partfalomlás, általában a téli hóolvadásokat vagy a tavaszi-nyári nagyobb záporokat követően.

A 2022-t megelőző esztendőkben az átlagos éves csapadékmennyiség majdnem kétszerese hullott Miskolcra, ezáltal az agyagos lejtők talaja telítődött, majd erre jött a téli havazás, a hirtelen hóolvadás, utána ismételten fagyás és olvadás. A szakemberek szerint ez a fajta időjárási anomália okozta a lillafüredi támfal elmozdulását és leomlását tavaly.

A lillafüredi esetben az is közrejátszott, hogy egy ilyen támfal normál esetben körülbelül hatvan-hetven évet bír, ez pedig már csaknem száz éve épült.
A miskolci önkormányzat már a havária másnapján bejelentette a vis maior esetet Miskolc-Lillafüredi függőkertek támfal helyreállítás címen. Az államkincstár és a katasztrófavédelmi igazgatóság helyszíni vizsgálat alapján maguk is vis maiornak minősítették a történteket, és megállapították, hogy fennállnak az ilyen esetekben az önkormányzatokat megillető támogatás feltételei.

Az önkormányzat elkészítette a vis maior tervet, amely a helyreállítás műszaki tartalmát és a költségbecslést is tartalmazza. A központi vis­maior keretből adható támogatás mértéke – partfalak esetében – a teljes bekerülési költség maximum 70 százaléka, azaz a pályázónak olyan 30 százaléknyi önrészt kell vállalnia. A lillafüredi függőkert leomlott támfala helyreállításának teljes bekerülési költségét mintegy 30 millió forintban állapították meg. Ebből a támogatás mértéke olyan 21 millió forint. Az önkormányzatnak tehát 9 millió forint saját forrást kell biztosítania.

Az egy esztendeig elnyúló ügymenet után most jutottak el oda, hogy a közbeszerzési pályázatot megnyerő kivitelező végre megkezdheti a konkrét munkálatokat -írja az Északhírnök.