Szijjártó Péter a NATO másfél napos külügyminiszteri tanácsülésének kezdete előtti bejegyzésben azt írta: Magyarország azzal a reménnyel jött ide, hogy senki nem kérdőjelezi meg annak a korábbi közös döntésnek az érvényességét, amely szerint a NATO nem részese a szomszédunkban zajló háborúnak és mindent meg kell tenni egy közvetlen NATO-Oroszország konfliktus kialakulásának megelőzése érdekében.

A tárcavezető kiemelte:

az ukrán külügyminiszter meghívása sérti a szövetségesek egységének elvét a NATO-n belül, de a konstruktivitás jegyében Magyarország részt vesz az ülésen.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: most is világossá fogja tenni, hogy Magyarország csak és kizárólag abban az esetben fogja támogatni Ukrajna bármilyen integrációs törekvéseit, ha az ukránok visszaadják a kárpátaljai magyaroknak azokat a jogokat, amelyekkel 2015 előtt már rendelkeztek - írja Facebook-bejegyzésében.

Felvonták Helsinkiben, Finnország fővárosában, az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) kék-fehér lobogóját. Ezzel a skandináv ország tagsága a védelmi szervezetben szimbolikusan is hivatalossá vált - írta meg a frisshirek.hu.

A mai kezdődő kétnapos külügyminiszteri tanácskozásra Jens Stoltenberg már meghívta Dmitro Kulebát, az ukrán diplomácia vezetőjét is. Ezt Szijjártó Péter ellenezte, a magyar kormány ugyanis blokkolja az ukrán részvételt az évek óta kifogásolt nyelvtörvény és a  Kárpátalján élő magyar kisebbség jogainak a csorbítása miatt. 

Dmitro Kuleba: legfontosabb Ukrajna NATO-csatlakozásának előmozdítása

A NATO-Ukrajna Bizottság ülésének legfontosabb témája Ukrajna NATO-csatlakozásának előmozdítása - jelentette ki az ukrán külügyminiszter Brüsszelben kedden, a tagállamok külügyminisztereinek tanácskozása mellett tervezett NATO-Ukrajna Bizottság ülését megelőzően.

Dmitro Kuleba az ülés megtartását rendkívüli fontosságúnak nevezte. Közölte, Finnország NATO-csatlakozása egyértelmű üzenetet hordoz: "nincs jobb megoldás" az észak-atlanti térség biztonságának megerősítésére, mint a bővítés és Ukrajna tagságának előmozdítása.

Kifejtette: célja a már felajánlott katonai segítségnyújtás teljesítésnek felgyorsítása. Kiemelte: mindenek előtt fontos a tüzérségi lőszerek, a páncélozott járművek szállítása, valamint a legénység szállítására alkalmas járművek átadása Ukrajna számára. Elengedhetetlen továbbá mindazon eszközök folyamatos biztosítása, amelyekre Ukrajnának szüksége van a sikeres védelemhez - tette hozzá az ukrán külügyminiszter.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hangsúlyozta: az orosz agresszió folytatódik Ukrajnában, ugyanakkor látható, hogy az ukrán fegyveres erők, az ukrán lakosok és az ország vezetésének elszántsága, bátorsága és kitartása miként képes visszaszorítani az orosz előrenyomulást.

Közölte: a NATO-Ukrajna Bizottság ülésén résztvevő miniszterek áttekintik majd, hogy a szövetségesek miként tudják fenntartani és növelni katonai, gazdasági és pénzügyi segítségüket Kijevnek. A főtitkár üdvözölte, hogy egyes tagországok nehézfegyvereket és modern harckocsikat adtak át Ukrajnának. Fontosnak nevezte, hogy a szövetségesek fenntartsák hosszútávú támogatásukat annak érdekében, hogy Ukrajna közelebb kerülhessen az euroatlanti szövetséghez.

Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala