Mintegy félszázan vettek részt a civil kezdeményezésben, a Cuha-takarításban a Zirc és Vinye közötti szakaszon – írta meg a veol.hu.

Kézi erővel húzkodták, szedték össze többen a gumiabroncsokat. Azt, hogy az összegyűjtött tejeszacskók már régóta itt lehettek, azért lehet mondani, mert feliratuk szerint még a bennük lévő tej literenként 2,5, három és öt forintba került. Persze nemrég az erdőben eldobott üdítőitalos PET-palackokat is találtak az önkéntesek. Még Székesfehérvárról és Győrből is érkezett egy-egy család.

Az önkéntes tájszépítésben résztvevők számára kiemelten fontos a természet megóvása, és érthetően bosszantja őket, hogy a kirándulók szemetet hagynak maguk után, holott rendkívül egyszerű lenne ezeket a tárgyakat hazavinni magukkal – vagy legalább a legközelebbi kukáig.

A tavaszi nagytakarításban részt vevő fiatalok, gyerekek valószínűleg felnőttként sem fognak szemetet elszórni, sőt, arra is figyelni fognak, hogy olyasmit vásároljanak, ami nem jár sok hulladékkal, nem kerülnek miatta újabb csomagolóanyagok a lerakókba.

A szombati közös munkát több helyi vendéglátóegység szintén támogatta: zsíros kenyeret készítettek az önkénteseknek, langallómenü szerepelt a nyereménysorsolásban. Ám még a sikeres akció után is van teendő: az összegyűjtött hulladékok megfelelő elhelyezése. Ez a feladat, a szemétlerakás költséges, a díját közösségi adakozással, pár száz forintokként igyekeznek összegyűjteni.

Fotó: illusztráció / freepik