Büntetőeljárásban emeltek vádat Donald Trump ellen,

ezzel ő az első az amerikai elnökök között, akivel ez megtörtént.

A 2024-es választások republikánus anspiránsa elleni vád konkrétumát nem közölték, ám azt tudni lehet, hogy az esküdtszék vizsgálata 130 ezer dollár kenőpénz átadására irányult – tudta meg a BBC. A pénzt Stormy Daniels pornószínész számára fizette ki a volt elnök azért, hogy ne hozza nyilvánosságra a vele történt szexuális együttléteket. 

Trump szerint ő egy politikai üldözés áldozata, és nem számít tisztességes tárgyalásra, amelynek időpontját jövő hét keddre tűzték ki. A volt elnök reagált a vádra, így fogalmazott:

A demokraták hazudtak, csaltak, loptak megszállottságuk jegyében.....de most valami hihetetlent tettek – egy teljesen ártatlan ember ellen emeltek vádat.

Az egyik közösségi oldalon, a turthsocial.com-on a bíró személyét támadja, azt írja, ugyanaz az illető, aki az ő volt pénzügyminiszterét szintén meghurcolta.

A jelenlegi amerikai elnök, Joe Biden nem kívánta kommentálni az elődje, Donald Trump körül kialakult helyzetet. Újságírói kérdésre a sajótfőnöke azt mondta: mindannyian, az elnököt is beleértve, tegnap értesültek a hírről úgy, mint minden amerikai: a híradásokból. 

Az elnök arra a kérdésre, hogy mi a véleménye az elődje körül kialakult helyzetről, ezt nyilatkozta:

Nincs megjegyzésem Trumphoz.


Lindsey Graham szenátor, aki a volt elnök régi szövetségese, azt nyilatkozta, hogy 

a vádemelés a jogállamiság megrázó és veszélyes napja Amerikában,

a demokrata politikusok pedig úgy vélik, hogy nem állhat a törvények felett senki sem. 

Lehet-e elnökjelölt ezek után Donald Trump?

A vádemelés felvetette a kérdést, hogy ezek után indulhat-e a választáson Donald Trump.

Az USA törvényei nem akadályozzák meg, hogy akit bűncselekményben bűnösnek találnak, az kampányolhasson, és el is indulhasson az Amerikai Egyesült Államok elnöki posztjáért.

Ezt akár a börtönből is megteheti – írja a lap. Természetesen nehezebben működik a kampánya, és feltehetően a szimpatizánsainak száma is változna, de a törvények lehetővé teszik. 

Mit állít a pornószínésznő?

Thank you to everyone for your support and love! I have so many messages coming in that I can't respond...also don't want to spill my champagne ???? #Teamstormy merch/autograph orders are pouring in, too! Thank you for that as well but allow a few extra days for shipment.

— Stormy Daniels (@StormyDaniels) March 30, 2023


Stormy Daniels azt állítja, hogy még a 2016-os elnökválasztás előtt 130 ezer dollárt kapott Trumptól azért, hogy ne beszéljen szexuális együttléteikről. A korábbi pornószínésznő azt mondta, miután kiderült, hogy vádat emelnek a volt amerikai elnök ellen, özönlöttek hozzá az üzenetek és megkeresések, amelyek meg akarták vásárolni a hallgatását.

A beosztott, aki még börtönbe is került a főnöke miatt


Trump kifizetéseit Michael Cohen intézte, aki korábban három évre börtönbe is került főnöke két szexpartnerének kifizetése miatt azért, hogy a 2016-os kampányt befolyásolják. Cohent elítélték adócsalásért is. Most azt nyilatkozta, hogy a volt elnök elleni vádemelés csak a kezdete az elszámoltathatósági folyamatnak.

A mai vádemelés nem a fejezet vége. Inkább a kezdet, most, hogy vádat emeltek. Az elszámoltathatóság számít. Kitartok a tanúvallomásaim és a bizonyítékok mellett, amelyeket New York kerületi ügyészének nyújtottam.  

Donald Trump nem tagadja, hogy ezeket a kifizetéseket Cohen intézte, de azt igen, hogy a kampány törvényekkel kapcsolatban bármilyen jogsértést követett volna el. A  volt amerikai elnök elleni vád egyelőre nem ismert pontosan, az viszont kétségtelen, hogy

a csendes pénzek kifizetése nem minősül illegális cselekedetnek az USA-ban. Ugyanakkor Trump ezeket az összegeket úgy könyvelte el, mint üzleti kiadások – ezzel pedig a nyilvántartások meghamisítását követte el, ami büntetendő New Yorkban. 

Az egyik politikai elemző szerint ez az ügy felkavarta az állóvizet Trump körül a 2024-es elnökjelöltségét tekintve.
Brian Klaas, az UCL professzora egyszerűen csak így vélekedik: valószínűleg Trump feladja magát kedden – bár nem világos, hogy megbilincselik, vagy lelövik.

Valószínűleg tárgyalások folynak a kerületi ügyészség és Trump jogi csapata között, és azt hiszem, hogy Trump örülhet ennek

- véli az elemző.

Fotó: Donald Trump facebook oldala,

Michael Cohan Twitter oldala