2023.05.29., hétfő - Magdolna
Budapest: 15o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Kilenc erdőrezervátum is található a Balaton környékén!

frisshirek.hu, 2023. március 30. - 17:24
Kilenc erdőrezervátum is található a Balaton környékén!

Az erdők nemzetközi világnapját 2023-ban az Erdők és az egészség mottó köré szervezik, kiemelt figyelmet szentelve az erdőrezervátumok hiánypótló szerepének. A magyarországi hálózat 63 önértékű rezervátumot különít el, ezek közül kilenc a Balaton-felvidéki Nemzeti Park gondozásában áll.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Hazánkban az 1990-es években kezdődött meg az erdőrezervátum-hálózat létrehozása. Ezek olyan erdős területek, ahol változatos erdőszerkezetű, gazdag és különleges növény- és állatvilág figyelhető meg, köszönhetően annak, hogy az együttélésük természetes dinamikát mutat – fogalmaz a balatonica.hu.

Az erdőrezervátumok sajátossága, hogy ezeken a helyeken minden emberi tevékenységet végérvényesen beszüntettek, hogy az erdő természetes folyamatai zavartalanul és hosszú távon érvényre juthassanak és azok megismerhetővé, tanulmányozhatóvá váljanak.

A program hosszú távú gyakorlati haszna, hogy a természetvédelmi célú erdőkezelés és a természetközeli erdőgazdálkodás a mai gyakorlatnál jobban építhet az erdő természetes folyamataira, az erdő spontán felújulására és természetes faállomány-szerkezetére.

A Balaton környékén összesen kilenc erdőrezervátum foglal helyet. Külső Somogyban közvetlenül a Balatontól délre található Vaskereszt, ahol főleg virágos kőris, molyhostölgy, néhol cser nő. A Zalai-dombságban van Vétyem (legértékesebb növénytársulásai a bükkösök), Remetekert (kocsánytalantölgyes-bükkös-gyertyános elegyes), és Csörnyeberek (páfrányos égerláp erdőkkel, számos értékes lágyszárú növényfajjal, több védett madárfajjal).

A Bakonyban bújik meg Tátika (két vulkáni kitörés hozta létre, koros fái 210-220 évesek), a változatos tájszerkezetű Tóth-árok, a sziklakibúvásokkal tűzdelt Somhegy, a Bakonyalján pedig a beszédes nevű Fehér-sziklákat találjuk. Végül a Balaton-felvidéki karszterdők növényritkaságaiért (pl. zergevirág) a Keszthelyi-hegységbe, a Virágos-hegyre kell elmennünk.

Fotó: pixabay.com