Hazánkban az 1990-es években kezdődött meg az erdőrezervátum-hálózat létrehozása. Ezek olyan erdős területek, ahol változatos erdőszerkezetű, gazdag és különleges növény- és állatvilág figyelhető meg, köszönhetően annak, hogy az együttélésük természetes dinamikát mutat – fogalmaz a balatonica.hu.

Az erdőrezervátumok sajátossága, hogy ezeken a helyeken minden emberi tevékenységet végérvényesen beszüntettek, hogy az erdő természetes folyamatai zavartalanul és hosszú távon érvényre juthassanak és azok megismerhetővé, tanulmányozhatóvá váljanak.

A program hosszú távú gyakorlati haszna, hogy a természetvédelmi célú erdőkezelés és a természetközeli erdőgazdálkodás a mai gyakorlatnál jobban építhet az erdő természetes folyamataira, az erdő spontán felújulására és természetes faállomány-szerkezetére.

A Balaton környékén összesen kilenc erdőrezervátum foglal helyet. Külső Somogyban közvetlenül a Balatontól délre található Vaskereszt, ahol főleg virágos kőris, molyhostölgy, néhol cser nő. A Zalai-dombságban van Vétyem (legértékesebb növénytársulásai a bükkösök), Remetekert (kocsánytalantölgyes-bükkös-gyertyános elegyes), és Csörnyeberek (páfrányos égerláp erdőkkel, számos értékes lágyszárú növényfajjal, több védett madárfajjal).

A Bakonyban bújik meg Tátika (két vulkáni kitörés hozta létre, koros fái 210-220 évesek), a változatos tájszerkezetű Tóth-árok, a sziklakibúvásokkal tűzdelt Somhegy, a Bakonyalján pedig a beszédes nevű Fehér-sziklákat találjuk. Végül a Balaton-felvidéki karszterdők növényritkaságaiért (pl. zergevirág) a Keszthelyi-hegységbe, a Virágos-hegyre kell elmennünk.

Fotó: pixabay.com