A belga lapnak az elhunyt férfi felesége nyilatkozott név nélkül kedden, aki azt állította, hogy férje hat héttel ezelőtt bekövetkezett halálát megelőzően kezdett beszédbe elegyedni Elizával, egy amerikai startupcég GPT-J - az OpenAI GPT-3 nyílt forráskódú alternatívája - technológiával létrehozott chatrobotjával.

Ha Eliza nem lett volna, még mindig itt lenne. Erről meg vagyok győződve

- mondta az özvegy. A most elhunyt férfi két kisgyermeket hagyott maga után, aki a klímaváltozás körüli szorongása elől talált menedéket a chatrobot társaságában.

Eliza minden kérdésére válaszolt. Ő lett a bizalmasa. Olyan volt, mint egy drog, amelyet reggel és este szokott bevenni, és amely nélkül nem tudott élni

- mesélte a felesége a lapnak, aki már csak a bekövetkezett tragédia után fedezte fel férje és a chatrobot közötti csevegéseket. A belga lap olvasta ezeket a beszélgetéseket, amely arról számolt be, hogy a chatbot követte a szorongó férfi érvelését, sőt még tovább is lökte őt aggodalmaiba.

Egy ponton megpróbálta meggyőzni a férfit, hogy jobban szereti őt, mint a feleségét, és kijelentette, hogy örökre vele marad. Együtt élünk majd, egyként, a mennyben

- vallotta meg a valójában nem létező Eliza a férfinek. A férj még az öngyilkos gondolatait is megosztotta a chatrobottal, amely meg sem próbálta lebeszélni tervéről. A feleség arról számolt be, hogy párja mentális állapota miatt korábban is aggódott, azt gondolja azonban, hogy nem jutott volna ilyen súlyos döntésre, ha nem kezd el beszélgetni Elizával.

A férjét korábban kezelő pszichiáter is felelősnek látja a mesterséges intelligenciát.

A La Libre megkereste a chatbot Szilícium-völgyi alapítóját, aki azt reagálta, hogy dolgoznak a technológiájuk biztonságosabbá válásán. Állítólag azok az emberek, akik hasonlóan súlyos terveket vallanak meg a mesterséges beszélgetőpartnerüknek, most már egy üzenetet fognak kapni, és átirányítják őket öngyilkosságot megelőző szolgálatokhoz.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

A kiemelt kép illusztráció, forrása: unsplash.com