Egy sióagárdi férfi tett feljelentést ismeretlen tettesek ellen 2022. februárjában, akik a Szedres, Jegenyés- pusztai tanyájának részben bekerített udvarára bejutottak és eltulajdonítottak több alkatrészt az ott álló járművekről – tájékozatott a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Többek között egy traktor tolatólámpáit vitték el, egy autó katalizátorát is megpróbálták levágni, továbbá különböző elektromos berendezések kábeleit is levágták. Egy járművet „csak” megrongáltak és a tanyaajtó lakatját is levágták, de oda nem jutottak be, mert a tulajdonos ismerősei megzavarták őket.

A lopással okozott kár 78 ezer forint, a rongálási kár közel 44 ezer forint. Az ügyben széleskörű adatgyűjtésbe kezdtek a rendőrök. A beszerzett információk alapján a bűncselekmény elkövetésével egy 31 éves paksi, egy 31 éves faddi, egy 32 éves pusztahencsei és egy 16 éves tengelici lakost gyanúsítottak meg.

A nyomozás adatai szerint nem ez volt az egyetlen, közösen elkövetett lopása a társaságnak. Egy szekszárdi cég telepvezető-helyettese tett feljelentést ismeretlen tettesek ellen, akik 2022. február 20-án éjjel a telephely kerítését felfeszítve jutottak be az udvarba, majd a mozgásérzékelőket is letépték, de nem tudtak semmit ellopni, mert a biztonsági szolgálat kiérkező járőre megzavarta őket. A rongálással 100 ezer forint kárt okoztak.

Annál az esetnél öten voltak, még egy másik 16 éves tengelici fiú is velük volt. Gyanú merült fel arra vonatkozóan is, hogy a társaság Pakson is követett el hasonló bűncselekményt. Egy paksi MÉH telep vezetője tett feljelentést 2022. február 21-én, mert az azt megelőző néhány napban ismeretlen tettes a telephely kapujáról a lakatot lefeszítve bejutott az átvevő helyre és onnan 170 kilogramm vörösrezet és egy mázsa sárgarezet lopott el, 416 ezer forint értékben.

A társaság tagjait több alkalommal gyanúsítottként hallgatták ki a nyomozók a lopások miatt. A vallomások alapján megállapítható, hogy a három lopás közül egy esetben négyen, a másik kettőnél öten voltak. A 31 éves paksi férfi esetében felmerült a kábítószer-fogyasztás gyanúja is, ezért őt előállították mintavételre.

A szakértői vélemény alapján beigazolódott a gyanú, így neki a tulajdon elleni bűncselekményeken kívül kábítószer fogyasztásával elkövetett kábítószer birtoklás vétsége miatt is felelnie kell. A nyomozást a Szekszárdi Rendőrkapitányságon befejezték és az iratokat a napokban vádemelési javaslattal az illetékes ügyészségnek küldték meg.

Fotó: police.hu