2023.05.29., hétfő - Magdolna
Budapest: 16o - 20o
Az ország 19 megyéjében

A makói fideszes önkormányzat mindent átad az egyháznak, amit kérnek

Bottyán Róbert, 2023. március 27. - 17:31
A makói fideszes önkormányzat mindent átad az egyháznak, amit kérnek

A szerdai testületi ülés anyaga szerint három iskolát, óvodát működtető egyház jelentkezett be a makói önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokért. Minderre az ősszel elfogadott törvénymódosítás miatt van lehetőségük. Az előterjesztés és a határozat szövege szerint nem áll ellen az önkormányzat, tokkal-vonóval ingyen át fogják adni a városi tulajdont.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Mint az köztudott, Semjén Zsolt 2022 októberében nyújtotta be a törvénymódosítási javaslatát aról, hogy az egyházak a valaha tulajdonjukban lévő épületek birtokjogát újra igényelhessék az önkormányzatoktól. A módosítás arra is lehetőséget adott, hogy olyan ingatlanokat és ingóságokat is birtokba vegyenek, amik egyébként soha nem voltak a tulajdonukban.

Makón erre a törvényre hivatkozva három egyház adta be igényét ingatlanokra és ingóságokra ott, ahol ők a fenntartók, a tulajdon pedig a városé. A Makó-Belvárosi Egyházközség szeretné a Kálvin Téri Református Általános Iskola épületét; a Hajdúdorogi Főegyházmegye a Zrínyi utcai óvodát; Kiss-Rigó Lászlóék, vagyis a Szeged-Csanádi Egyházmegye pedig a Návay Lajos téri katolikus iskolát, a Tulipán utcai óvodát és a Vásárhelyi utcai tornatermet.

Ezek közül a legkülönlegesebb a Kálvin téri iskola, ami 2011-ben készült el és Makovecz Imre tanítványa, Makó jelenlegi főépítésze, Csernyus Lőrinc tervezte. Egy tolvonással elpazarolhatja a vagyont a város, legalábbis ha a fideszes képviselőkön múlik. Ugyanis a határozat szövege szerint javasolják az érintett ingatlanokat és ingóságokat

térítésmentesen átadni az egyházaknak, a kormánypárti képviselők pedig mindig azt szavazzák meg, amit eléjük raknak.

A Frisshirek.hu-n beszámoltunk róla: miután Molnár Róbert kübekházi polgármester legalább egy egyeztetést szeretett volna kéri az átadandó iskolaépületről, a szeged-csanádi egyházmegye gyorsan meggondolta magát és visszalépett.

Fotó: a Kálvin Téri Református Általános Iskola épülete/mako.hu