Három ember ellen emelt vádat a Szigetvári Járási Ügyészség, akik közül egyikük szakorvos, a másik kettő műtősegéd beosztásban dolgozott a kórházban - számolt be róla többek között a Telex is.

A vád szerint 2020 májusában az egyik nőgyógyászati műtét előtt a műtősegédek fertőtlenítőszert vittek a műtőbe a helyiség takarítására előkészülve. Mivel azonban csak öt literes kiszerelésben találtak a raktárban, ezért

átöntötték egy kisebb üvegbe, amelyben előtte, a rajta lévő felülcímkézés szerint sóoldat volt.

Miután a sóoldatos üvegbe átkerült a fertőtlenítőszer, letették azt a műtő előterében lévő asztalra, oda, ahol a műtéti eszközöket is előkészítik az egészségügyi szakemberek.

A továbbiakban a sóoldatos üvegcséről megfeledkeztek

a vádlott műtőssegédek, így az egészen másnapig ott maradt, amikor a nőgyógyászati műtétre sor került. Az operáció alatt a sóoldatos feliratú, de valójában már fertőtlenítőszert tartalmazó üveg tartalmát használták a műtősök.

A beavatkozás után az egyik műtősnőnek feltűnt, hogy furcsa szaga van a sóoldatnak, és jelezte a szakorvosnak. Ekkor jutott eszébe az egyik műtősegédnek, hogy ők a kollégájával felcserélték a két folyadékot.

Ezt azonnal meg is mondták a műtő orvosnak, aki azonban nem szólt a főorvosnak, hanem hallgatott a hatalmas hibáról.

A nőgyógyászati műtéten átesett beteg másnapra rosszul lett. A szakorvos azonban továbbra sem szólt a felettesének, hanem még egy műtétet végzett el a betegen,

aki a műtétek után meghalt.

A beteg halálához hármójuk együttes viselkedése vezetett: a szakorvos szándékos foglalkozási szabályszegése, aki a beteg életét, testi épségét közvetlenül veszélyeztette, és a túlélés esélyeit jelentős mértékben rontotta, valamint a műtősegédek foglalkozási szabályok megsértése.

A szakorvos szabályszegő magatartása és a beteg halála közötti közvetlen, okozati összefüggése nem igazolható. Foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntette miatt emelt vádat ellene az ügyészség. A két műtőssegédek ellen a vád: halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége.

A kiemelt kép illusztráció, forrása: unsplash.com