A fizetős belépés ellenére is özönlöttek a turisták Velencébe

Több mint 113 ezren léptek be Velencébe csütörtökön, de csak töredékük vette meg a fejenkénti öteurós belépőjegyet – közölte Velence polgármesteri hivatala a városban bevezetett fizetős belépési rendszer első napján.

Április 25-én, Olaszország nemzeti ünnepén, a városba látogatók száma az átlagosnál magasabb volt, több mint 113 ezren érkeztek Velencébe a reggel fél kilenctől délután négy óráig tartó fizetős belépés ideje alatt. A városba belépők közül több mint 15 ezren vettek öteurós napijegyet, míg a többiek regisztrálták magukat, de felmentést kaptak a napidíj alól.

A felmentést élvezők között szerepeltek azok a vendégek, akik legalább egy éjszakát Velencében töltöttek, valamint a munkavégzés céljából érkező több mint húszezer dolgozó. A csütörtöki belépők között tizenháromezer diákot, valamint kétezer velencei lakosost, rokonaikat és vendégeiket is regisztráltak.

A fizetős belépési rendszert Velence önkormányzata csütörtökön vezette be, amelynek célja a várost megszálló tömegturizmus terhének enyhítése. A városba belépőknek egy külön erre kialakított internetes portálon kell regisztrálniuk magukat, és belépőjegyet váltaniuk. A regisztrációt és a jegyváltást hét kapunál ellenőrzik, köztük a repülőtérnél és a Santa Lucia vasútállomás előtti téren. Csütörtökön 14 ezer személyt ellenőriztek, és egyetlen szabálysértőt sem találtak.

A bevételek nem fedezik Velence fenntartási költségeit

Luigi Brugnoli polgármester szerint Velencében korábban nem tettek lépéseket a turizmus szabályozására, és úgy érezte, szükséges volt változtatni. A városvezető hangsúlyozta, hogy a város fenntartására jelenleg több pénzt költenek, mint amennyi bevételük van, annak ellenére, hogy évente 20 millió látogató érkezik Velencébe.

A 14 éves kortól kötelező fizetős belépés a kísérleti rendszer keretében július közepéig lesz érvényben, és a rendszer május 5-ig, valamint az összes hétvégén működik. A kísérleti szakasz végén döntenek majd arról, hogy a rendszert tartósan bevezetik-e, és hogy az 5 eurós napijegy árát emelik-e.

Velencében született vagy állandó lakhellyel rendelkezők számára nincs szükség regisztrációra a városba való belépéshez.